Villum på 11 måneder klapper i hænderne over høsten

Udbyttet for Yvette engrapgræs ser lovende ud for Martin Lyder Andersen. Det var da også en stor oplevelse for hans søn på 11 måneder, der for første gang var med i marken.

Så længe han kan huske det, har 27-årige Martin Lyder Andersen som barn siddet sammen med sine forældre, når de skulle høste. Og det var også en glad Villum på blot 11 måneder, der for første gang kom med sin far Martin Lyder Andersen ud at høste, da der skulle høstes de første 25 hektar Yvette engrapgræs.

"Han skulle ud og opleve, hvordan det er at høste og se, hvad hans forældre render og laver. Landbruget skal køres ind med modermælken," siger 27-årige Martin Lyder Andersen.

Klapper i hænderne over høsten

Sammen med sin kæreste driver han planteavl ved Skovgård I/S ved Lundby på Sydsjælland. Da han i går, torsdag, er i gang med at køre sin John Deere S690i, kommer kæresten forbi med sønnen i armen. 

Den halve time, som Villum får lov til at sidde med, viser sig at være en succes.

"Når der sker noget nyt, får han store øjne og klapper i hænderne. På billedet er det Alis, der kører mejetærskeren, mens han står i forruden og kigger på alt det materiale, der kommer igennem. Alis sagde, at han blev sur, da han blev sat ind i bilen," siger Martin Lyder Andersen og griner.

"Men han skal helt klart med ud igen."

Det bliver i familien

Bedriften har i alt 60 hektar engrapgræs, som Martin Lyder Andersen deler med svigerfar, der bor i nærheden. Sammen står de for at passe 315 hektar planteavl, som ejes af Martin Lyder Andersen og kæresten samt yderligere to bedrifter, nemlig svigerfar og kærestens søster og hendes mand.

Her dyrker de også hvede, vårbyg, rajgræs, hvidkløver, rødsvingel og 37 hektar spinat. Alt græsfrø bliver solgt til DLF, mens hvede og byg er til DLG, og spinat bliver leveret til Vikima Seed.

"Min svigerfar har dyrket frø i mange år, og det har jeg også en interesse i. Det er vildt spændende, fordi afgrøderne giver andre udfordringer end korn, for eksempel måden at behandle det på og etablering. Det giver også noget mere, at du ikke er alene om at passe det," siger Martin Lyder Andersen.

En rigtig god start

Drømmen om at blive selvstændig blev en realitet, da han købte Skovgård i 2016 i en frihandel. Udbyttet af årets engrapgræs, der kører på tredje eller fjerde år, kender han ikke, før høsten er færdig. Men den uddannede landmand er indtil videre optimistisk.

"Udbyttet tegner rigtig godt og er over middel på 850 kg for sorten. Det er jeg ikke i tvivl om. Vi har fået en rigtig god start, hvor vi skårlagde for to uger siden. Sidste år høstede vi cirka 650 kg på grund af tørken," siger han.

Martin Lyder Andersen deltager med de indsendte billeder i konkurrencen 'Skyd Høsten Bedst'. 

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten 2019 - Sådan gør du

Skyd høsten bedst:

  • 1. præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 29.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Apple iPad WiFi 32GB, værdi 2.280 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd høsten først:

Skyd høsten først og vind et gavekort til Restaurant Flammen til en værdi af 800 kr.

Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

  • Gå ind på www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019
  • Udfyld felterne med information og kontaktoplysninger
  • Upload dit billede (du kan uploade op til tre billeder) eller send din video.

Betingelser for at deltage:

I alle konkurrencer er det en betingelse for at vinde, at ejer, forpagter, driftsleder eller maskinfører på det høstede areal er villig til at fortælle mere om høsten.

Alle indsendte billeder, videoer og kommentarer skal være fra 2019.

Udvalgte billeder og videoer bliver vist på landbrugsavisen.dk, og de bedste fotos bliver trykt i LandbrugsAvisen.

Alle præmier udloddes af LandbrugsAvisen i samarbejde med Gjensidige

Alle, også ikke-landmænd, kan deltage i konkurrencen dog ikke medarbejdere ved LandbrugsMedierne og Gjensidige.LandbrugsAvisen forbeholder sig ret til at anvende indsendte billeder og tekst vederlagsfrit i LandbrugsMediernes trykte og elektroniske medier. Fotos og tekster må ikke fremstå stødende, indeholde klare reklamebudskaber eller krænke ophavsrettigheder. De fulde konkurrencebetingelser kan læses på hjemmesiden.

Emneord

Skyd Høsten 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle