Vinder af Skyd Høstens hovedpræmie: "Det er vores ansattes fortjeneste"

Hos den 24-årige vinder af Skyd Høsten 2020 bliver familielandbruget drevet i tæt treenighed med far og mor.

Der bliver grinet hen over formiddagskaffen i den store frokoststue på bedriften Vesterskov i Sønderjylland. Markholdet på 15 mand er samlet til morgenkaffe og rundstykker med bedriftens ejer Lars Bertram, sønnike og driftsleder Hans Peter Bertram og kone Mette Bertram. De hviler sig oven på en travl høst og er også samlet i anledning af, at den 24-årige Hans Peter Bertram får overrakt Skyd Høsten hovedpræmien på 25.000 kroner for at have taget konkurrencens bedste billede.

Billedet er taget som en del af bedriftens faste tradition om, at hele høstholdet samles på samme mark den sidste høstdag, hvor de indvier øjeblikket med et billede. Det har de nu gjort i syv år, selv om Lars Bertram dog ikke var helt vild med idéen i begyndelsen.

"Skulle man nu til at holde stille midt i høsttiden for at tage et billede? Det syntes jeg godt nok var åndssvagt", siger Lars Bertram og griner.

Far, mor og søn

Vesterskov har været i familien siden 1901, hvor Lars Bertrams tipoldemor købte gården. Lars Bertram overtog den selv i 1989, da han kun var 20 år gammel. Sidenhen har han fået foretagendet til at vokse fra 60 hektar til i dag at være 1.600 hektar med et svinebrug på 2.000 årssøer og 70.000 slagtesvin.

For tre år siden trådte Hans Peter Bertram med ind i forretningen, og ejerstrukturen bærer derfor præg af et langsomt generationsskifte. Hans Peter ejer 70 pct. af svinebruget samt 300 hektar, mens Lars Bertram ejer resten.

"Vi har fordoblet det hele, siden Hans Peter kom med indover. Jeg er også allerede trådt et par skridt tilbage - før ringede min telefon 150 gange om dagen, nu er det Hans Peters", siger Lars Bertram.

Lars Bertram er kun 52 år, så de driver stadig det hele i tæt makkerskab, og Hans Peter Bertram kan egentlig slet ikke forestille sig, at det skulle være anderledes.

"Den dag mine forældre ikke er her længere, skal jeg finde ud af, hvad der så skal ske, for hjertet i det her er, at vi kører det hele sammen. Min far er jo med til at håndtere driften og situationerne, mens min mor er god til at vende, hvad der er bedst for mig i det hele", siger Hans Peter Bertram.

Rodeotyr og fadøl

Foruden mor og far er alle de ansatte mindst ligeså vigtige i virksomheden - uden dem ville intet kunne fungere, siger Hans Peter Bertram. De sidste tre år er medarbejderstaben også vokset gevaldigt til i alt 25 mand. For at fremme fællesskabet har Hans Peter indført ens uniformer, og for den gode kommunikation har han lavet samtaleanlæg i maskinerne, hvor han lige advarer, når mor kan høre samtalerne.

"Vi er i alderen 20-43 år, men alle er på lige fod, og ingen er bedre end andre. Jeg tænker meget over at være leder, og det vigtigste er, at folk er glade for at komme på arbejde", siger Hans Peter.

Netop derfor var der heller ingen tvivl om, hvordan Hans Peter Bertram vil bruge pengepræmien fra Skyd Høsten-konkurrencen.

"Det er vores ansattes fortjeneste, så det hele skal bruges på den årlige høstfest, som bare bliver ekstra god i år. Mange har allerede været henne ved mig og ønsket en rodeotyr, men jeg vidste ikke, om pengene måtte gå til det - det ved jeg nu, så det bliver nok rodeotyr og fadølsanlæg", siger Hans Peter Bertram og griner.

Faktaboks

Familiegård siden 1901

  • Vesterskov har været i familien siden 1901, da Lars Bertrams tipoldemor køber gården.
  • Lars Bertram fik sit cvr. nr., da han var 12-13 år gammel, hvor han ejede sine første grise.
  • I 1989 dør Lars Bertrams morfar, og selv om Lars Bertram kun er 20 år gammel, overtager han Vesterskov.
  • I tiden fra 1989 til i dag har han udvidet Vesterskov fra 60 til 1.600 hektar.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle