Vinkelsliber udløste brand i grisestald: Hurtig landmand slukkede selv ilden (opdateret)

En brand udløst af en vinkelsliber kunne let have koste griseliv. Heldigvis var landmand, Flemming Brun, stadig på arbejdet og fik slukket ilden inden brandvæsnet nåede frem.

Ofte skal der ikke mere end en lille glød til. 

Det var også tilfældet mandag eftermiddag, da en brand i en farestald på Bryndumdamvej ved Esbjerg bragte 1000 smågrises liv i fare. Men en hurtig og snarrådig landmand fik reddet dyrenes liv.

"Vi var heldige, at vi ikke var gået hjem klokken 16, for så var der ingen, der havde opdaget branden. Vi slap heldigvis med skrækken, det kunne have gået meget værre", siger Flemming Bruun, der ejer gården med 120 farestier.

Branden startede i en korngrav, der ligger ved siden af farestalden. Her var nogle håndværkere i gang med at reparere en skade og stod med en vinkelsliber i bunden af korngraven. Det skaber lidt gløder, som håndværkerne får kørt op med elevatoren fra korngraven.

"Men selvom gløderne bliver kørt op, og der bliver smidt vand på, får ventilationen til farestalden suget en glød med ind, hvor det får fat i noget støv på loftet, der starter en lille brand", siger Flemming Bruun.

Slap med skrækken

Flemming Bruun og resten af det tilstedeværende mandskab reagerer hurtigt, da der pludselig er helt sort af røg i stalden.

"Så var det bare med ar tage en dyb indånding og løbe på tværs af stalden for at åbne alle dørene", siger Flemming Bruun.

Sammen med de andre får han fundet en højtryksrenser frem og får stort set slukket ilden inden brandfolkene når frem.

Ilden nåede kun lige at få fat på en spær og brænde omkring to kvadratmeter af loftet af inden holdet havde fået slukket ilden. Dyrlægen, der ankom kort efter, kunne også konstatere, at dyrene tilsyneladende ingen skade havde taget.

Til Jydske Vestkysten fortæller indsatsleder Lasse Nygaard fra Sydvestjysk Brandvæsen også, at der var meget lidt arbejde tilbage for brandfolkene:

"Da vi ankom til stedet, havde beboerne allerede påbegyndt slukningsarbejdet med en højtryksslukker, og det betød, at vi forholdsvis hurtigt fik styr på ilden og fik begrænset skaderne mest muligt", fortæller indsatsleder Lasse Nygaard.

Han oplyser at grisestalden var røgfyldt, men at det på grund af vinden var mulighed for at lave et godt gennemtræk, så dyrene blev skånet mest muligt.

Alarmen om brand på gården Bryndumdamvej lød hos Sydvestjysk Brandvæsen klokken 14.31.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle