Virksomhed tilbyder alle ansatte medejerskab: Vil gøre dem til millionærer

Producenten af udstyr til mejeriindustrien, Lyras, tilbyder nu alle ansatte medejerskab. Tanken er, at alle medarbejdere på den måde får del i den værdi, de er med til at skabe.

Den nordjyske producent af udstyr til mejeriindustrien, Lyras, giver nu alle 70 medarbejdere mulighed for at blive medejere, så de får del i virksomhedens forventede værdistigning. 

Det sker gennem medarbejderaktier til en symbolsk pris.

Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Lyras har udviklet en teknologi, der ifølge virksomheden kan spare mellem 60 og 90 procent af den energi man bruger til almindelig pasteurisering af mejeriprodukter. 

Dertil kommer en besparelse på mellem 60 og 80 procent af den vand, der normalt bruges. 

- Jeg håber, at alle medarbejdere bliver millionærer af det her. Det er et udtryk for, at Lyras støtter sine ansatte i deres indsats for at nå vores fælles mål. Vi vil gerne belønne dem for den store ansvarsfølelse, der fra starten har gennemsyret deres arbejde, siger Rasmus Mortensen, CEO i Lyras.

- De ansatte spiller en central rolle i Lyras' eksplosive fremgang. Deres engagement og dedikation er afgørende for, at vi når vores mål: At skære mindst en million ton CO2 af den globale industris udslip inden 2030, forklarer Rasmus Mortensen.

Han understreger at medarbejderaktierne ikke er et incitationselement, eller fordi medarbejderne skal arbejde mere eller undvære lønstigninger. 

- Det er vores måde at vise taknemmelighed og anerkendelse for de ansattes store bidrag til at udvikle Lyras forretning. Det er et udtryk for, at vi gør det her sammen.

Medejerskab giver arbejdsglæde  

- Det er en rar tanke, at vi deler succesen. Det giver endnu mere arbejdsglæde, at man selv får del i den værdi, man er med til at skabe, siger Ole Knudsen, food legislation specialist i Lyras.

På få år er virksomheden vokset fra syv til over 70 medarbejdere.

Og der gøres hvad der kan for klimaet: Af hensyn til klimaet er frokostordningen for eksempel hovedsageligt vegetarisk, alle firmabiler er elbiler. Selv varevognsparken er under omlægning til el i det omfang, det er muligt. 

I 2022 gik en investor ind i virksomheden, Bagger-Sørensen Equity A/S.

Lyras har solgt produkter til raslysering i både USA, Tyskland, Australien, Spanien, Sverige og Danmark.

Raslysering benytter en specifik bølgelængde af UV-lys.

Den inaktiverer bakterier og andre mikroorganismer i væsker. Samtidig bevares smag og struktur, da den opvarmning, som indgår i traditionel pasteurisering, undgås. Med raslysering kan et mejeri nedsætte sit CO2-udslip årligt med ca. 850 ton per anlæg, anslår Lyras.

Virksomheden modtog i 2021 6,7 millioner kroner i støtte fra GUDP.

Der er ligeledes også forsøg i gang med at fjerne bakterier fra staldmiljøet med UV-lys, og til bekæmpelse af prrs-virus.

/kold

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle