Vogterhunde skal bekæmpe ulveangreb hos Hedelam

Efter masser af ulveangreb og døde dyr købte fåreavler Åse Kjær Svendsen i 2014 tre vogterhunde. Det har lagt ro på angrebene, fortæller hun.

Når du ser dem, minder de lidt om familiehunde forklædt som halvvoksne isbjørne.

Men de tre år gamle hunde af racen Maremma hos fåreavler Åse Kjær Svendsen skal man ikke tage fejl af. Vogterhundene kaldet Kirsten, Ida Auken og Dan Jørgensen har de sidste tre år hjulpet til hos Hedelam med at beskytte får og lam mod ulveangreb.

"Efter de er blevet tre år, kan vi godt mærke, at de har bid i sig. Vi kan ikke bare sende en af vores border collies ind til dem. Vi har også fundet to ræve, som de formentlig har slået ihjel," siger Åse Kjær Svendsen.

Ligger i deres blod

Hedelam tæller i øjeblikket over 1400 dyr fordelt på 57 hektar jord. I starten var det kun ræve, som generede. Det skulle købet af et æsel hjælpe på, men rovdyrene lærte hurtigt, at æslet ikke var nogen trussel. Det førte til køb af to alpakaer, som også gav ro i et stykke tid.

"Så startede det i 2013, hvor vi fik dokumenteret, at der var en ulv - der skulle der altså tungere dyr til, hvorfor vi i 2014 fandt ud af den race, der kunne hjælpe," siger Åse Kjær Svendsen.

Løsningen på det akutte ulveproblem blev fundet i Italien, hvor Maremma-racen er opdrættet.

"Som hvalpe er der ikke særlig meget vogterhund over dem, men det ligger i deres blod," forklarer Åse Kjær Svendsen.

Hellere en landmand end en direktør til bords 10. december · 09:40

"Det er meget trygt med hunde, men det er også et ansvar og et arbejde," påpeger hun. 

Siden da har Hedelam stort set ikke haft problemer i de indhegninger, hvor Kirsten, Ida eller Dan befinder sig. Ulven var sidst på besøg i februar i år. Der var dog ikke en vogterhund hos den angrebne flok. Ræven kigger stadig forbi af og til.

"Ulven er jo meget klog og kan vurdere, hvor mange kræfter den skal bruge, så den tænker nok, at der ikke er grund til at bruge dem på en vogterhund. Jeg tror, vi er rimelig fredet i indhegningerne. Der er ræve lidt dummere og har en lavere radius," fortæller hun.

LandbrugsAvisens journalister, Aske og Victoria, er på Danmarkstur i de næste par uger og er på jagt efter lokale fødevarer. 

Stadig flere fødevarer sælger sig selv med, hvor de kommer fra. Men hvordan gør man lokale fødevarer til en god forretning, og hvad gør producenterne anderledes? Det er nogle af de spørgsmål de forsøger at få svar på. Læs mere i LandbrugsAvisen og hold øje med, hvor Aske og Victoria er i næste uge. Vi modtager gerne ideer til, hvor de skal dreje forbi.

Mere om temaet

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu