Voldsom brand i ny Ideal-tærsker: Fælge fløj 40 meter væk ved eksplosionen

En næsten ny mejetærsker ved Hvilsager, Djursland, er udbrændt totalt efter der gik ild i maskinen midt under høsten. Chaufføren slap ud uden skade.

En kun syv dage gammel Massey Ferguson Ideal-mejetærsker, der har kørt under 200 timer, er søndag udbrændt totalt.

Eksplosionsbranden startede først på aftenen omkring kl. 18:25, mens mejetærskeren var igang med at høste 30 hektar rug ved en gård ved Hvilsager, nær Mørke på Djursland.

Mejetærskeren hører til maskinstationen Brdr. Thorsen I/S i Nimtofte, hvor 55-årige Erik Bach er ansat. Det var ham, der var ude at køre i den sorte maskine søndag aften.

"Det var lidt grimt, pludselig var der ild i hele bagenden, det går så stærkt", siger Erik Bach til landbrugsavisen.dk.

Kan se ilden i spejlet

Han var igennem de første 12 hektar rug, der var slået godt ned af regnen og næsten lå langs jorden, da han opdager, at nogle tilskuere, der står tæt på marken, begynder at vinke ad ham.

"De stog og viftede med hænderne, så jeg kiggede og kunne se røg bagude. Jeg stoppede maskinen og kiggede i spejlene og kunne se, at der var flammer og ild i maskinen", siger Erik Bach.

Kornvognen var netop kørt fra marken, så Erik Bach var alene tilbage, da ilden opstod. Han hoppede hurtigt ud af mejetærskeren - og greb kun madpakke og brandslukker på vej ned.

"Brandslukkeren sad på siden, men det brændte så meget, da jeg kom ned, at det bare var om at komme væk", siger Erik Bach, der ringede 112 med det samme.

Eksplosion sendte fælg 40 meter væk

Branden var så voldsom, at da dækket sprængte, bliver godt 200 kilo aksel med fælg skudt ud og flyver omkring 40 meter væk fra mejetærskeren. Fælgen ruller og lander et godt stykke derfra, fortæller Erik Bach.

Da beredskabet ankommet er flere brandmænd igang med både vand og pulverslukker for at tæmme ilden.

"Vi ankommer til en fuldstændig overtændt mejetærsker. Første opgave for os bliver at sikre os, at flammerne ikke spreder sig til marken. Det lykkedes til dels. Dog er lidt af marken brændt, den del var dog høstet", siger indsatsleder Bruno Alexander, Beredskab og Sikkerhed, til Tv2 Østjylland

Allerede i gang igen

Erik Bach slap heldigvis fuldstændig uskadt fra episoden, men har snakket den godt igennem med venner og bekendte. Derfor var han også allerede klar igen tidligt mandag morgen.

Mandag er Erik Bach tilbage på marken, ikke langt fra den udbrændte mejetærsker, som han kan se stadig står fra branden søndag. Han mangler resten af de 30 hektar rug, og sidder nu i en rød Massey Ferguson 7276.

Madpakken var tom, da han greb den på vej ud af mejetærskeren, men:

"Det betyder jo bare, at jeg kunne få en ny med i dag", siger Erik Bach, der på trods af den voldsomme ulykke forsøger at holde humøret højt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle