Vrede i minkbranchen over udkast til erstatning: Venstre kræver formuleringer ændret

Udkast til ny bekendtgørelse vækker vrede i minkbranchen, fordi der ikke lægges op til fuld erstatning. Venstre går ind i sagen.

Venstre vil have ændret formuleringerne i det udkast til en ny lovbekendtgørelse, der skal danne grundlag for udbetaling af erstatninger til de mange følgevirksomheder i minkbranchen.

Sådan lyder det fra erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen (V), efter vrede i branchen over formuleringerne i et udkast til den nye lovbekendtgørelse.

"Vi skal simpelthen have en snak med regeringen på baggrund af de høringssvar, vi har set. Der skal ikke herske tvivl om, at vi forventer ændringer", siger erhvervsordføreren.

Intet ord om ekspropriation

Lige nu er bekendtgørelsen i høring og ifølge brancheforeningen Det Danske Minkerhverv, der sender sit høringssvar til ministeriet i dag, lægges der i bekendtgørelsen ikke op til fuld og hel erstatning.

"Udfordringen er, at der bl.a. ikke lægges op til dækning af opsigelsesomkostningerne og omkostningerne til at bevare en virksomhed, indtil kommissionerne kommer forbi. Det handler om omkostninger til patenter, hjemmesider, it - for vores virksomhed alene løber det op i ca. en million kroner om året", siger formand for det Danske Minkerhverv og ejer af Hedensted Gruppen, Jens Jørgen Madsen.

Ifølge den politiske aftale er minkbranchen lovet fuld erstatning, som var der tale om en ekspropriation. I aftalen står der mere præcist, "at der ydes fuldstændig erstatning til minkavlere og minkafhængige følgeerhverv uanset om der juridisk set er tale om ekspropriation efter grundlovens § 73 eller ej."

Men i den nye bekendtgørelse er der ikke umiddelbart lagt op til en fuldstændig erstatning.

Problemet med bekendtgørelsen er ifølge Det Danske Minkerhverv, at det eksempelvis ikke direkte fremgår, at følgevirksomhederne skal behandles, som om der var tale om ekspropriation og have fuldstændig erstatning, og det er problematisk, mener branchen.

Venstres Torsten Schack Pedersen er enig:

"Det er ikke tilfældigt, hvad der står i den politiske aftale og lovforslaget. Vi forventer, at det bliver virkeligheden, for vi mener det. Det har været afgørende for os, at aftalen både gælder minkavlerne og de følgeerhverv, der de facto bliver nedlukket som følge af den ulovlige ordre om at aflive alle mink. Og det er helt centralt i den politiske aftale, at de skal sikres fuldstændig erstatning, som var det ekspropriation", siger han.

Men ministeriet har overfor flere medier svaret skriftligt, at der med bekendtgørelsesudkastet er "lagt op til at yde fuldstændig kompensation til de følgeerhverv omfattet af den aftalte erstatningsordning". Er det ikke godt nok?

"Så kan man jo lige så godt skrive det. Jeg er altid bekymret, når nogen bare siger, at det betyder det samme. Så lad os da skrive det direkte, så der ikke hersker nogen tvivl", siger han.

Ifølge Jens Jørgen Madsen fra Det Danske Minkerhverv er det omkostningstungt for erhvervet at holde det kørende på en måde, så kommissionerne, når de en dag på ud og besigtiger aktiverne, får et retvisende billede af virksomhederne og deres værdier. Han estimerer, det koster 300-400 millioner om året at holde branchen i gang.

"Det bliver naturligvis dyrere, når tiden går, men det bør jo ikke falde tilbage på os, at regeringen uden advarsel har truffet beslutningen om at lukke erhvervet ned ", siger han.

LandbrugsAvisen har spurgt Fødevareministeriet, hvorfor formuleringerne i bekendtgørelsen ikke er mere præcise og flugter med dne politiske aftale, men vi har indtil videre ikke modtaget noget svar.

Emneord

coronavirus mink , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle