Vrede landmænd står til at pløje politisk landskab i Holland op

Ved provinsvalg i Holland står partiet BBB til kanonresultat. Det vil blokere planer om reduktion af landbrug.

Vrede landmænd ser ud til at lykkes med at pløje det politiske landskab op i Holland. 

I hvert fald kommer et hollandsk landmandsparti til at gøre livet sværere for landets premierminister, Mark

Rutte, og hans planer om at føre sin miljøpolitik ud i livet. Det skriver Ritzau.

Onsdag var der provinsvalg i Holland, der også har betydning for sammensætningen i det ene kammer i landets parlament, kaldet senatet.

Og her ser partiet der hedder BoerBurgerBeweging – altså Landmands-Borger Bevægelsen ud til at gå markant frem. 

Lige nu står landmandspartiet til at vinde 15 pladser ud af 75 i senatet, mens premierministerens eget parti står til kun at vinde 10 pladser. Det viser exitpolls skriver nyhedsbureauet AFP. 

Det betyder, at partiet som lovet vil forsøge at blokere premierminister Ruttes planer om at nedbringe udledningen af nitrogen, som efter planen skal ske ved at nedlægge dele af landbruget og reducere kvægproduktion i landet. 

Regeringen i Holland ønsker som bekendt og har længe arbejdet på at reducere udledningen af nitrogen med 50 procent i 2030. 

Gennem flere år har landbrugssektoren protesteret over regeringens planer, blandt andet ved at blokere regeringsbygninger med traktorer. 

Også i weekenden protesterede tusindvis i Haag. Her blev der også brugt traktorer til at blokere for lokationen for en tv-debat mellem partiledere. 

Partiet BoerBurgerBeweging er stiftet for mindre end fire år siden, og er opstået netop i kølvandet på utilfredsheden med den hollandske regerings landbrugspolitik.

Ifølge analytikere er partiet et eksempel på en populistisk protestbevægelse, der portrætterer klimahandling som en ny form for tyranni udført af regeringer og den globale elite. Det skriver den britiske avis The Guardian.

Ifølge regeringen egne beregninger kan en halverings af Hollands udledning af kvælstof betyde, at op mod 30 procent af bedrifterne med husdyr må lukke.

/Ritzau
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle