Vurdering: Kæmpe prisfald i vente efter ASF-udbrud

Prisfald op til 30 procent kan blive en realitet, efter Tysklands første tilfælde af afrikansk svinepest.

Meget store prisdyk på svinenoteringen i Tyskland vil indfinde sig i de kommende uger og sætte de øvrige europæiske svinenoteringer under massivt pres.
 
”Det første, der vil ske i markedet nu er, at der vil komme panik i markedet, og vi vil se store prisfald hos både smågrise og slagtesvin. Noteringen på slagtesvin er i øjeblikket 1,47 euro, og min forventning er, at den i de kommende uger vil falde til 1-1,10 euro. I første uge med 20 cent og så måske 10 cent de følgende uger”, siger Markus Fiebelkorn, markedsanalytiker hos Danske Svineproducenter.
 
Han forventer også massive prisfald på smågrise som følge af udbruddet med afrikansk svinepest.
 
”Prisen på smågrise kan jeg ikke umiddelbart sige, hvor de ender. I første omgang handler det om, hvor vidt man overhovedet kan komme af med sine smågrise”, siger han.
 
Han tror, at det – med baggrund i erfaringer fra udbruddet i Belgien i 2018 – bliver Tyskland, som rammes hårdest af udbruddet. 
 
”Tyskland bliver hårdt ramt, men vi kommer til at være tæt på. Mit bud er, at vi vil opleve prisfald på op til 20-25 procent i Danmark, fordi Tyskland er det vigtigste marked for os”, siger Markus Fiebelkorn.
 
Aktuelt har Danmark en meget stor og givtig eksport af svinekød til Asien anført af kineserne, der aftager meget store mængder af svinekød. En eksport, som han ikke forventer bliver ramt af den aktuelle krise i Tyskland.
 
”Priserne på svinekød bliver presset ned i Europa, men jeg tror ikke, situationen med afrikansk svinepest i Tyskland vil få betydning for den danske svinekødseksport til Kina”, siger han.

En mulig vej ud

En vej ud af de massive prisfald kan være, hvis de tyske myndigheder formår at få en aftale i stand med de asiatiske lande om at regionalisere Tyskland, så eksporten af svinekød fra regioner, der ikke er ramt i Tyskland, kan fortsætte.
 
”Tyskerne har arbejdet med en hensigtserklæring om at ville lave en aftale om regionalisering med kineserne. Men jeg har ikke hørt eller set noget om, at der faktisk er kommet en underskrift på den erklæring fra kinesernes side”, påpeger Markus Fiebelkorn.
 

Emneord

ASF i Tyskland , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle