Weekendens regn er langt fra nok: "Vi skal have 30-40 mm hvis det skal batte noget"

Weekendens nedbør har ikke givet mere end godt en enkelt dags fordampning. Hvis det skal batte noget, skal vi have 30-40 mm på et døgn, lyder det.

Henover weekenden gav regnbyger over store dele af landet en smule fugt til de vandhungrende marker.

Men det er langtfra nok for at gøre op for de mange ugers tørke og varme, lyder det fra Troels Toft, sektordirektør for planteavl hos Seges.

"Bygerne er faldet tungest i Jylland med mellem 5 og 15 mm, mens man på Fyn, Sjælland og øerne har fået mellem 0 og 5 mm, og det er slet ikke nok. Det er ikke mere end fordampningen på en enkelt dag, og det er absolut ikke noget, der redder noget som helst på markerne”, siger Troels Toft, sektordirektør for planteavl hos Seges.

”Hvis vi skal have noget, der batter noget, så skal vi have 30-40 millimeter fordelt på et døgn. Det vil kunne redde noget og stoppe den proces, der er i gang ude på markerne nu”, siger han med henvisning til, at der rundt om på de danske marker er tørre, hvide pletter.

Mellemfarverne er på vej til at visne bort

På de danske marker står afgrøder med hvide pletter, mens de nogle steder er helt grønne og andre steder har en mellemfarve. Og netop mellemfarverne vil nyde godt af en større omgang regn.

”Man kan ikke redde de hvide arealer, eftersom afgrøderne der allerede har stoppet kernefyldningen. Mange steder står der også mellemfarver, som er på vej til at tørre væk – hvis der falder en god mængde nedbør, så vil man kunne holde liv i dem lidt endnu”, siger Troels Toft.

”Tvangsmodningen af planterne fortsætter bare jo længere tid, vi går uden at få vand, og det betyder, at udbyttet løbende falder”.

lange udsigter til mere regn

DMI’s prognose for de kommende 14 dage byder på skyede solskinsdage, men godt og vel helt uden regnfald.

”Hvis vi får en god mængde nedbør inden for de kommende to uger, så vil grovfoder som majs og græsser få direkte glæde af det, ligesom hvede og vårkorn også vil kunne få en anelse gavn af det, medmindre det allerede er stået af”, siger han og peger på, at også roer vil kunne indhente en del af væksten på et senere tidspunkt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle