Wiking Meat vil betale mere for svinekød

Verden og forbrugerne har ændret sig markant de seneste år. Det udnytter danske Wiking Meat til at gå nye veje i afsætningen af dansk svinekød.

Wiking Meat foretrækker betegnelsen »opdrætter« fremfor »producent.«

»Når man opdrætter, har man med noget levende at gøre. Når man producerer, drejer det sig om døde ting,« forklarer direktør Ingo Walterscheid om forskellen.

Firmaet har set på både samfundet, økologien og på økonomien, da de udviklede deres koncept, der består af 40 punkter, hvoraf de fleste drejer sig om, hvordan opdrætteren skal håndtere fodring og management i stalden.

»Det tager mellem 8 og 12 måneder at omstille sin bedrift til vores koncept,« forklarer direktøren.

Aktuelt er syv opdrættere godkendt hos Wiking Meat.

Foderet skal for eksempel dyrkes lokalt, grisen må maksimalt transporteres 2½ time i sit liv, og når der anvendes antibiotika mister dyret sit øremærke.

Andre af de 40 punkter drejer sig om bæredygtighed og genkendelighed for forbrugeren.

Emballagen er biologisk nedbrydelig og på hver kødpakke vil der være et foto af opdrætteren.

»I dag er det værdifuldt for forbrugeren at kende opdrætteren. Den intereesse skal vi bruge,« påpeger Ingo Walterscheid.

Hos Wiking Meat ser man fortsat effektivisering som en blindgyde for landbruget. Og Danmark skal ikke konkurrere på pris.

»Vi skal derimod skabe partnerskaber mellem vores opdrættere og de 20 procent mest købestærke forbrugere og give dem det, de efterspørger i dag,« fastslår han.

Klar til efteråret

Da det første svinekød fra Wiking Meat først lander i kølediskene senere på efteråret, kan han ikke oplyse, hvilket pris opdrætteren opnår. Han forventer dog, at tillægget bliver på mellem 5 og 10 kr. pr. kg godkendt svinekød.

»Prisen i butikken vil nok være på niveau med kød fra Friland,« forudser Ingo Walterscheid.

Tre fjerdedele af tillægget beholder landmanden. Den sidste fjerdedel beholder Wiking Meat til dækning af sine omkostninger.

»Det efterlader i hvert fald landmanden med en fornuftig økonomi og en mulighed for at konsolidere og udvikle bedriften,« siger direktøren.

Samarbejde

Opdrætteren fastholder sit nuværende slagteri og sin almindelige afregning. Wiking Meat køber kødet af slagteriet, men sikrer fuld sporbarhed.

»Vores mål er 300.000 slagtesvin ved udgangen af 2017 og gerne en mio. i 2020,« siger Ingo Walterscheid.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle