Yara: Business as usual er ikke nok – det skal være bæredygtigt

Yara tænker bæredygtighed lige fra produktion af gødning over transport til mark. Både for verdens skyld og for at overleve.

Bæredygtighed er blevet et kodeord for mange store virksomheder både herhjemme og i udlandet. Det gælder også gødningsgiganten Yara, hvis produkter gøder marker nok til at brødføde 300 mio. mennesker verden over.

Det forklarede Bartolomeo Pescio, topchef for Yara i Europa på LandbrugsMedierne og Yaras konference Vækst'18 i Horsens fredag.

Mere gødning, mere mad

Oprindelig handlede det for Yara, der er over 100 år gammel, især om blot at producere gødning, så landbruget kunne brødføde den voksende befolkning.

Det er stadig vigtigt, men ikke nok, påpeger han.

"Business as usual og innovation as usual er ikke længere nok i vores branche", siger Bartolomeo Pescio.

Hvorfor? Fordi der ikke er uendeligt med ressourcer. Desuden kan omkostninger ikke kun gøres op i kroner og øre. Der er også en indvirkning på miljø og kultur. Især når det gælder forbrug af energi.

"Vi er alle nødt til at levere mere effektive og bæredygtige løsninger for landbruget", siger han.

Det gælder lige fra gødningen produceres, til den transporteres ud til landmændene og den måde, gødningen bliver brugt på.

Effektiv transport

Yara arbejder konstant på at optimere energiforbruget ved produktion af gødning. Når det gælder transport har Yara for nyligt lanceret, at de vil være verdens første fragtflåde med nu emission af drivhusgasser.

Produktion og transport er to ting, selskabet har direkte indflydelse på.

Brugen af gødning i marken, som er landmandens beslutning, prøver Yara også at få indflydelse på uanset om det er i EU eller ude i verden.

Promoverer nitrat frem for ammonium

Et af målene er at forbedre bæredygtigheden ved at opgradere ammonium til nitrat og anbefale nitratgødninger frem for ammoniumgødninger.

Både over for politikere og landmænd samt hos forbrugerne. På de fleste jordtyper giver nitratgødning højere udbytte og bedre udnyttelse, så udledning af ammoniakfordampning og udledning af drivhusgasser bliv er mindre.

"Passende planteernæring gør det også muligt at brødføde en store befolkning og man undgår at fælde regnskov, når man maximerer udbyttet fra de eksisterende marker", siger Bartolomeo Pescio.

For at få effekt af sine intentioner og aktiviteter har Yara også et mål om at styrke samarbejdet hele vejen gennem fødekæden ud til landmændene.

Satser digitalt

Desuden vil Yara satse på øget digitalisering, så man også her kan optimere produktionen.

Herhjemme er Yara allerede kendt for sin sensor, der kan hjælpe med at optimere gødningstildelingen ud fra afgrødens farve. Men selskabet har meget andet på vej. Programmer, der også kan hjælpe fattige landmænd i ulande, når bare de har en mobiltelefon.

Mobilen kan bruges til mange ting: Til at holde styr på nedbør og graddage, så man har styr på, hvor langt afgrøden er. Billedfunktionen vil kunne bruges til at vurdere kvælstofindhold i planten og dermed også gødningsbehov. Den kan have overblik over jordtype i hver enkelt mark, så gødningstildelingen bliver derefter. Desuden kan den holde styr på økonomi, medarbejdere og meget andet. Sågar markedsføring.

Endelig kan den integreres med satellit-overvågning af markerne med henblik på optimering, så landmanden passer markerne så godt som muligt. For eksempel ved at differentiere gødningstildelingen efter behov frem for at give hele marken lige meget.

"Vi vil simpelthen være det ledende gødningsselskab, når det gælder digitale platforme til landmænd", siger Bartolomeo Pescio.

Gødning redder liv

Bartolomeo Pescio er ganske klar over, at kunstgødning ikke lyder populært i folkemunde. En af hans tre sønner, gjorde ham opmærksom på, at han ikke var velkommen i skolen.

"Så opdager de bare, at du arbejder med kunstgødning", sagde hans søn.

Det er ikke et fair syn, mener han. Historisk set har produktionen af gødning hjulpet verden frem. Bartolomeo Pescio mener, at betydningen er større end af koppevaccination, den grønne revolution, klorering af drikkevand og penicillin, som er nogle af de andre vigtige fremskidt de seneste godt 100 år.

"Produktion af syntetisk gødning har reddet flere liv end nogen anden menneskeskabt opfindelse til dato, og det har gjort det muligt at dyrke arealer steder, som ingen havde forestillet sig muligt", siger han.

Det betyder ikke, at Yara kan læne sig tilbage. De er snarere nødt til at se på fremtidens udfordringer.

"Verden forandrer sig. Og vi kan ikke overleve som gødningsselskab uden bæredygtige løsninger. Vi skal ikke bare ind og gøre en god forretning og ud igen. Vi skal være her altid", fastslår Bartolomeo Pescio.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle