Yderligere tre ministre lukker ned for spørgsmål og samråd om minkskandale

Tre ministre lukker for spørgsmål og samrådsindkaldelser fra Folketinget. Udvalgsformand er rasende og mener, det er alt for tidligt.

Først var det justitsminister Nick Hækkerup (S), der klappede i om minkskandalen overfor Folketinget, og nu følger tre yderligere ministre i hælene.

Det drejer sig om fødevareminister Rasmus Prehn (S), sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

I tre enslydende breve meddeler ministrene Miljø- og Fødevareudvalget, at det er slut med svare på paragraf 20-spørgsmål og optræde i samråd.

"Indtil de nærmere rammer for og afgrænsning af den kommende kommissionsundersøgelse er faldet på plads, finder jeg – som det er sædvanligt og naturligt, når der gennemføres en sådan uafhængig undersøgelse eller er udsigt hertil – imidlertid af principielle grunde ikke anledning til at besvare spørgsmål om sagen", skriver fødevareministeren i sit brev.

"ligeglad med folketinget"

Udvalgets formand, René Christensen (DF), er utilfreds med beslutningen og har tirsdag sendt en klage til ministrene.

Til Landbrugsavisen.dk uddyber han sin kritik:

"Det er fair nok, at vi ikke kan hive dem i samråd og udspørge dem, mens kommissionen undersøgen sagen - men den kører jo slet ikke endnu. Der er ikke engang vedtaget lovgivning bag at kunne nedsætte en granskningskommission", siger han og tilføjer:

"Det viser bare, at den her regering er skideglad med Folketinget, og de gør, hvad det passer dem".

Et udvalg skal først skrive et såkaldt kommisorium, før en kommission kan starte sit arbejde. Hvornår det bliver, er endnu uvist.

politiet har lukket i

Det er ikke kun ministrene, der lukker i om minkskandalen. 

Mens ministrene ikke vil svare Folketinget, har politiet tidligere afvist at svare på spørgsmål med samme begrundelse som ministrene. Dengang før det var besluttet, om der overhovedet skulle være en kommission.

Allerede 27. november lød det i et svar fra Rigspolitiet til Landbrugsavisen.dks spørgsmål:

"Da der lige nu pågår drøftelser af, om der skal udarbejdes en undersøgelse af forløbet, har vi for nuværende ikke yderligere kommentarer".

Dengang sagde juraprofessor ved Syddansk Universitet Frederik Waage til Berlingske:

"Jeg mener godt, man kan konstatere, at myndighederne ikke er synderligt begejstrede for at give centrale oplysninger om sagen. Men det her er en svær balancegang for ministerierne. Svarene kan belaste nogle konkrete embedsmænd, som skal have retssikkerhed og mulighed for at forsvare sig selv, mens offentligheden på den anden side også har krav på at få indsigt i forløbet".

Faktaboks

Brev fra fødevareminister Rasmus Prehn (S) til Miljø- og Fødevareudvalget, 15. december 2020:

"Kære René Christensen

Som bekendt har et bredt flertal i Folketinget torsdag den 10. december 2020 besluttet, at der skal gennemføres en kommissionsundersøgelse af forløbet vedrørende aflivning af alle mink.

De nærmere rammer for og afgrænsning af den kommende kommissionsundersøgelse er endnu ikke faldet på plads, herunder i forhold til den undersøgte periode, undersøgelsens temaer mv.

Jeg bliver løbende stillet en række mundtlige og skriftlige spørgsmål om sagen fra Miljø- og Fødevareudvalget. En lang række af skriftlige spørgsmål om sagen er allerede besvaret, ligesom jeg indtil videre besvaret både samrådsspørgsmål og mundtlige §20-spørgsmål om sagen.

Jeg har stor forståelse for, at der er tale om en sag, som påkalder sig stor politisk interesse, og hvor udvalget naturligt har et ønske om at stille regeringen spørgsmål. Indtil de nærmere rammer for og afgrænsning af den kommende kommissionsundersøgelse er faldet på plads, finder jeg – som det er sædvanligt og naturligt, når der gennemføres en sådan uafhængig undersøgelse eller er udsigt hertil – imidlertid af principielle grunde ikke anledning til at besvare spørgsmål om sagen.

Der henvises til brev fra Justitministeriet af 11. december 2020 og brev fra Udenrigsministeriet af 15. december 2020 om tilsvarende spørgsmål. Jeg håber på udvalgets forståelse herfor.

Når de nærmere rammer for og afgrænsning af den kommende kommissionsundersøgelse er på plads, vil jeg naturligvis være indstillet på at besvare spørgsmål om sagen, som klart måtte falde uden for den kommende kommissionsundersøgelses kommissorium.

Rasmus Prehn"

Emneord

coronavirus mink , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle