DLG: Zinkophør er gået bedre end ventet

En måned efter zink-ophøret kan DLG konstatere, at det er gået langt bedre end frygtet.

Enten har effekten af zink været overvurderet, eller også har danske griseproducenter været bedre forberedt end først antaget.

I hvert fald kan konsulenterne Rikke Rodenberg og Thomas Morsing, DLG, konstatere, at de har fået langt færre meldinger om problemer med diarré og utrivelighed efter zinkophøret, end de havde forventet.

- I løbet af foråret prøvede mange griseproducenter en række tiltag, som tilsyneladende har hjulpet flertallet godt gennem zinkophøret, konstaterer de.

På fodersiden skiftede mange DLG-kunder før ophøret til Safe-sortimentet. Safe-blandingerne har reduceret råprotein, højere indhold af fibre og tilsat syre, som tilsammen sigter på at gøre fravænningen uden zink lettere.

- Det bliver spændende at se, hvor mange der holder fast i Safe-sortimentet, når vi kommer ind i efteråret, siger Rikke Rodenberg og Thomas Morsing.

De understreger, at de rette foderblandinger kan være en del af løsningen på zinkophøret, men at det gode håndværk i stalden i sidste ende er afgørende for trivsel og effektivitet.

Fibre til søer

I dag udgør DLGs nyeste udgave af ekspandat, XP2, omkring to tredjedele af det solgte færdigfoder til søer. Det tyder på en stor interesse for søers mavesundhed, og derfor undrer det DLG-konsulenterne, at sodødeligheden fortsætter med at stige.

- Vi kan se, at XP2 gør noget godt for mavesundheden, men vi hører stadig om problemer med for eksempel organdrejning hos søer, siger de.

Ser man nærmere på årsagerne til dødsfald hos søer, tegner der sig et broget billede, men tydeligvis med en top om sommeren.

DLG tilsætter som standard ekstra E-vitamin til sofoderet hen over sommeren for at lette overgangen til nyt korn. På råvaresiden bliver det på grund af krigen i Ukraine svært at få tilstrækkelige mængder solsikkeskrå til landet.

- Vi har allerede reduceret indholdet af solsikke til slagtegrise uden problemer, lyder det.

Derimod prioriterer de roepiller højt og betaler gerne mere for fibrene i roepiller end i andre råvarer.

- Alt i alt ser vi ind i fodersæson med færre alternative råvarer, siger Rikke Rodenberg og Thomas Morsing.

Faktaboks

Ny fodersæson

  • Sandsynligvis mindre solsikkeskrå
  • Tilstrækkeligt korn, soja og roepiller
  • Fravænning: Lavprotein, højt fiberindhold og tilsat syre

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.