Ensartede ugehold og fravænning uden zink

Grisen skal være klar til at blive fravænnet, når zinkforbuddet træder i kraft. Det arbejde starter allerede i løbeafdelingen, påpeger Velas-konsulent.

Af Elisa Hylleberg Krøyer, svinerådgiver, Velas

Når vi ser hen imod 26. juni 2022, og det bliver forbudt at tilsætte zink i foderet, er det vigtigt, at grisen er klar til at blive fravænnet. 

Det starter i løbeafdelingen. For at få den rigtige alder og kvalitet på alle grise ved fravænning, skal der være det samme antal løbninger og søer til faringer hver uge! Men hvordan gør man så det i praksis? Det er en svær øvelse at få alle ugehold til at passe med max +/- to søer hver uge.

God kommunikation mellem personalet i farestalden og løbeafdelingen er en meget vigtig faktor for at få det til at lykkes. 

Husk god registrering af poltene

Når personen i løbeafdelingen ved, hvor mange søer der bliver fravænnet, kan han/hun finde frem til, hvor mange polte der er brug for den kommende uge, så er kunsten at fylde holdet op til det ønskede antal løbninger. 

En god registrering af poltene er vigtig. Lav et skema over poltene og skriv 1. brunst op, så ved man, hvornår de kommer i 2. brunst, og hvor mange der kommer i brunst den pågældende uge. Man kan med fordel bruge Altresyn for at styre poltenes brunst. Poltene skal have haft første brunst, før Altresyn behandlingen påbegyndes. Altresyn skal gives på samme tidspunkt hver dag, i minimum 18 dage, for at få den rette effekt. 

Hvis man en uge løber for få søer, skal man ikke fylde næste uges løbehold ekstra op for at kompensere for de manglende søer. Det skaber uorden når de skal i farestalden, fordi man er nødsaget til at fravænne for få søer en uge og for mange søer den næste uge. Det giver for mange unge grise og uens hold til klimastalden. 

Forsikringssøer for at være sikker

Hvis man ikke har nok søer til løbning, kan man bruge det der hedder forsikringssøer. Forsikringssøer er søer, der måske skulle have været slagtet, men som man alligevel løber, så man er helt sikker på at få det rigtige antal søer til faring.

Hvis alle søerne i ugeholdet er drægtige ved seks ugers scanningen, slagtes forsikringssøerne, så der ikke kommer for mange søer i farestalden. Forsikringssøer tæller lidt på spilfoderdage, kuld pr. årsso og frav. grise pr. årsso, men de er med til at sikre et mere stabilt flow af fravænnede grise, da holdene, der kommer i farestalden, er det samme hver gang. 

Regn ud hvor mange søer der er plads til i forehold til farestalden. Ammesøer skal regnes med. 
Så når der skal laves ens ugehold i praksis, er de vigtigste ting man skal tænke på:

•    Samme antal løbninger hver uge.
•    Få styr på poltenes brunst.
•    Kommunikation mellem staldafsnittene. 
•    Kompenser ikke for manglende løbede søer ugen efter. 
•    Beregn hvor mange søer der rent faktisk er plads til i farestalden.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.