Foderekspert: Sådan vil jeg fodre uden zink

Velas-foderekspert har en klar plan for, hvordan han vil fodre fravænningsgrise, når medicinsk zink forbydes 26. juni.

Der er stadig knap fem måneder, til forbuddet mod medicinsk zink træder i kraft, men der er al mulig grund til at komme i gang og få gjort sig nogle erfaringer.

Det var et af flere budskaber, da foderekspert hos Velas, Peter Mark Nielsen, forleden sammen med tre kolleger var oplægsholdere ved et webinar om zinkfri fodring.

For Peter Mark Nielsen er en af grundpillerne ved en succesfuld overgang til zinkfri fravnning, at man holder fast i det samme foder før og efter fravænning. Samtidig skal der være fokus på, at råvarerne er af en god kvalitet.

»Lad os basalt set undgå fodermidler, der skader grisene. Et godt eksempel er sojaskrå. I dag er det ikke ualmindeligt, at der er fem procent sojaskrå i en fravænningsblanding med zink. Det går fint, så længe vi har zinken. Når vi skal væk fra zinken, skal vi af med sojaskråen«, sagde han og understregede vigtigheden af at bruge fodermidler, der styrker fordøjelsen, smagen og foderoptaget.

Det er fodermidler som byg, havre, kagemix og majs.

Han anbefalede endvidere mælk, blodplasma, sojaproteinkoncentrat af god kvalitet, gær, kartoffelproteinkoncentrat og fiskemel, der alle er letfordøjelige og giver en god smag.

»Vær opmærksom på kvaliteten af særligt opblandede produkter«, sagde han og fremviste tre forskellige mælkeprodukter, hvoraf to ikke var 100 procent opløselige.

Brug masser af syre

I sit oplæg kom han også ind på tilsætningsstoffer, som Peter Mark Nielsen mente, mange firmaer forsøger at sælge som erstatning for zink. Men der er ikke set et 1:1-produkt endnu, er hans påstand.

Han anbefalede syre - gerne op til en procent af foderet og en kombination af forskellige syrer f.eks. benzoesyre og myresyre. Syren vil han gerne have med i både foder og vand.

På proteinandel vil han starte med en skåneblanding i omegnen af 120 g st. ford. råprotein.

»Jeg vil hellere starte lavt og undgå diarré. Når man har styr på det hele omkring den zinkfrie fravænning, så kan vi øge stille og roligt og komme op på en blanding med mere vækstpotentiale«, forklarede han.

På energisiden ser han ikke grund til et meget højt niveau - omkring 118-125 FE, og henviste til Seges’ normer, der for ham er et godt bud på høj produktivitet i kombination med lav risiko for diarré.

Når det kommer til den praktiske fodring, foretrækker han at benytte restriktiv fodring i langtrug for at få flest mulige grise til at æde.

»Det er det, vi kan lave, som minder mest om soen, hvor grisene står ved siden af hinanden, og hvor vi kaldes på grisene med foder. Det er også rigtig nemt at kigge grisene efter, når vi fodrer. De, der ikke kommer til krybben, er dem, vi skal være opmærksomme på«, siger han og foretrækker mange små fodringer i de første fem dage efter indsættelse i klimastalden.

»Det kan passende være fem gange, som de har været vant til i farestalden«, sagde han.

Peter Mark Nielsen opfordrede alle til at få styr på reglerne, for han tror på, at overgangen til zinkfri fravænning er noget, Fødevarestyrelsen vil sætte fokus på ved kontrolkampagner i 2. halvår 2022.

Faktaboks

Andre gode råd

  • Udtørring er et område, der giver udfordringer.
  • En fingerregel er, at der er et behov for 3 kWh pr. kvm stald.
  • Har man 100 kvm stald, giver det et behov for 300 kWh/8 svarende til 37,5 liter dieselolie. De fleste varmekanoner bruger to-fire liter olie pr. time.
  • Med andre ord kræver en god udtørring mellem 10 og 20 timers varme.

Emneord Zinkfri

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.