Full-line producent: Jeg tog god beslutning om foderindkøb - skal bare fodre billigt

Blog fra grisebedriften: Thorben Agger overvejer at sælge et hold smågrise for at få det relativt billige foder, han har indkøbt i januar, til at strække længst muligt.

Af Thorben Agger - fortalt til Stig Bundgaard

I begyndelsen af januar valgte jeg at købe færdigfoder til slagtegrisene til ca. 240. kr. pr. hkg, så jeg er dækket ind til og med juni. 

Jeg havde egentlig besluttet mig for kun at købe ind for en måned ad gangen med de usikre prisudsigter, efter at den gamle foderkontrakt løb ud. Jeg valgte alligevel at gå efter en lidt længere kontrakt - og det har vist sig at være en god beslutning. 

I skrivende stund (anden uge i marts) er prisen for færdigfoder nemlig steget til ca. 320 kr. pr. hkg for den billigste blanding til slagtegrise.

Jeg overvejer at sælge et ugehold smågrise, så jeg kan strække det ”billige” foder, jeg har til slagtegrisene, noget længere. Det er i hvert fald fristende, hvis smågriseprisen kommer op i 450-500 kr., men jeg holder nok igen, hvis svinenoteringen udviser en positiv trend, som det er set de sidste par uger.

Der skal bare fodres billigst muligt

1.  marts tog jeg rub og stub hjem af min kontrakt med smågrisefoder med zink. Det foder slipper op midt i april. Derefter skal jeg ud og købe nyt foder, og her kommer jeg til at købe så billigt som muligt, uanset om det er med eller uden zink, frem til sidst i juni, når zink-forbuddet træder i kraft.

Jeg går helt klart efter først og fremmest at fodre så billigt som muligt med den svinenotering, vi har nu. 

Jeg har afprøvet en ny zinkfri fravænningsblanding, denne gang fra Nutrimin, på et enkelt fravænningshold, og den ser ud til at fungere godt. Tidligere har jeg med succes prøvet zinkfri blandinger fra Vestjyllands Andel og Hornsyld Købmandsgård.

For de tre testede blandinger har jeg ikke oplevet diarre efter fravænning, bortset fra den diarré vi oplever ca. 18 dage efter fravænning, uanset om vi bruger zink eller ej, idet vi har E. coli i besætningen.

Jeg har endnu ikke fået lavet vejehold for at se, hvordan tilvæksten er med det zinkfrie foder. Det skyldes, at min ukrainske medarbejder i farestalden, som skal forestå vejeholdet, naturlig nok har fået andet at se til de seneste uger.

Vi har ansat to ukrainere, et ægtepar, som har arbejdet her henholdsvis tre og fem år. Jeg føler rigtig meget med dem og deres familie i denne tid med krig i deres hjemland, og jeg prøver at støtte dem så godt som muligt ved at være der og snakke med dem.

Manden spurgte om lov til at afholde nogle feriedage for at køre ned til den polske-ukrainske for at hente familiemedlemmer til Danmark. Jeg sagde til ham, at han bare kunne tage afsted, selvfølgelig uden at bruge af sine feriedage, og heldigvis ser det ud til, at han har fået den del af familien, der ønsker det, med til Danmark, og de er nu i god behold.

Stadig gang i mælkeanlægget

Jeg har stadigvæk gang i mælkeanlægget til pattegrisene i farestierne, dog lukker vi ned for anlægget en uge før normalt, så de ikke får mælk de sidste 10-12 dage før fravænning.

Det skyldes, at jeg for et år siden købte en option på en større mængde mælkepulver til billig penge.

Fristen for at tage det hjem var 1. januar, og det valgte jeg at gøre, og det rækker til og med 2. kvartal. Ellers ville jeg have lukket helt ned for anlægget.

Jeg tror, noteringen skal op omkring 12-13 kr. pr. kg, for at det kan svare sig at lukke op for anlægget med mælkepulver til nuværende priser.

I marken er jeg begyndt at så vårbyg på 60 hektar højtliggende, let jord torsdag 10. marts, efter at jorden blev tjenlig oven på en række dage med tørvejr og solskin. Jeg starter ofte forårssåningen først i marts.

Jeg skal så 120 hektar vårbyg af en sortsblanding og sorten Feedway samt 15 hektar havre. Vårsæden opfodres i grisebesætningen eller byttes for færdigfoder hos grovvaren. 

Faktaboks

Thorben Agger

  • Ejer af Ny Glarbjerg ved Lomborg i Vestjylland. Blogger til Svin Plus
  • Full-line produktion med 320 søer og årlig produktion af ca. 11.000 slagtesvin
  • Besætningen totalsaneret i foråret 2019
  • To rundbuestalde med 1.650 stipladser til slagtesvin indviet maj 2019
  • Indkøb af polte
  • Søer, smågrise og ca. 5.000 slagtesvin får tildelt hjemmeblandet foder. Ca. 6.000 slagtesvin er på færdigfoder
  • 290 hektar. Markplan til høst 2020 omfatter vårbyg, vinterhvede, frøgræs, vinterraps og havre

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.