Pil og gær i nyudviklet tilskudsfoder til zinkfri fravænning  

Det nyudviklede tilskudsfoder TandeMate er testet som alternativ til zink i flere danske besætninger, uden at det gav fravænningsdiarré og reduceret tilvækst, ifølge producenten Biofiber-Damino A/S. Tilskudsfoderet indeholder blandt andet fermenteret pileekstrakt med bioaktive stoffer.

Artiklen er første gang publiceret 3. januar 2022

Biofiber-Damino A/S lancerer nu et nyudviklet, patenteret tilskudsfoder, TandeMate, til zinkfri fravænning af grise. Det fortæller virksomheden i en pressemeddelelse.

Tilskudsfoderet stabiliserer ifølge firmaet grisenes fordøjelse omkring fravænning.

TandeMate er sammensat af forskellige fibre, fermenteret pileekstrakt, gærekstrakt og kokosolie. 
Disse ingredienser har en positiv effekt både på mikrofloraen i grisens tarm, udviklingen af tarmen og grisens immunforsvar, lyder det fra producenten.

Desuden er der tilsat dextrose samt et smags- og aromastof til at stimulere ædelysten hos grisene. 

Testet i danske besætninger

Biofiber-Damino oplyser, at TandeMate er testet som alternativ til zink i flere danske besætninger, uden at det gav fravænningsdiarré og kostede på tilvæksten. I andre tilfælde var det nødvendigt at regulere på blandt andet foder, klima og management for at få det til at lykkes.

I Frankrig er TandeMate testet som alternativ til antibiotika i foderet, uden at grisene fik diarré. Tilmed var de pågældende grise pænere og mere ensartede, hedder det fra producenten. 

Også i forbindelse med de franske tests var der tilfælde, hvor man måtte ændre på parametre som foder, klima og management for at få succes med det.

TandeMate fås i spande med fire kg eller i sække med 15 kg. Tilskudsfoderet tildeles enten som topdressing på tørfoder eller blandes i foderet.

 

TandeMate tilskudsfoderet fra Biofiber-Damino A/S er testet som alternativ til zink i flere danske besætninger.

Fermenteret pileekstrakt

Fra producenten anbefales en total dosis på 24 gram pr. gris, givet over 14 dage.

I farestalden skal der tildeles et halvt målebæger én gang dagligt pr. 15 grise i den sidste uge op til fravænning. 

Efter, at grisene er flyttet i klimastald, skal der tildeles et helt målebæger én gang dagligt pr. 30 grise i den første uge efter fravænning. 

Hvis der ikke er mulighed for at bruge TandeMate i farestalden, kan der alternativt tildeles et helt målebæger pr. 30 grise én gang dagligt i de første 14 dage efter fravænning.

En vigtig ingrediens i TandeMate er fermenteret pileekstrakt, der har et højt indhold af bioaktive stoffer, som ifølge Biofiber-Damino virker antiinflammatorisk og påvirker tarmfloraen positivt.

Det fermenterede pileekstrakt indeholder også mælkesyre, som sænker pH og hæmmer E. coli bakterier. Sænkningen af pH bidrager også til at aktivere enzymet pepsin, som forbedrer proteinfordøjelsen, fremhæver producenten.

Gærekstrakt med gavnlig effekt

En anden ingrediens i TandeMate er gærekstraktet actigen. Det forhindrer ifølge firmaet blandt andet væksten af uønskede bakterier og stimulerer væksten af gavnlige bakterier, så tarmfloraen stabiliseres.  

Gærekstraktet har også en gavnlig effekt på grisens immunforsvar, påpeger producenten.

Ifølge Biofiber-Damino bidrager kokosolien i det nye tilskudsfoder med en god smag, så grisenes foderoptagelse og tilvækst øges. Endvidere har kokosolie et højt indhold af laurinsyre, som har en antibakteriel virkning.

Firmaet fremhæver videre, at fibrene i TandeMate forbedrer grisenes mave-tarmsundhed. Når fibrene nedbrydes af bakterier, produceres der nemlig organiske syrer. Herved stimuleres tarmvæsken, så tarmens overfladeareal og absorptionsevne øges. 

Sænker pH i tarmen

De organiske syrer sænker desuden pH i tarmen, så væksten af uønskede bakterier som E. coli og clostridier hæmmes. Samtidig fremmes væksten af flere gavnlige bakterier, ifølge Biofiber-Damino.

I øvrigt binder de vandopløselige fibre væske i grisens mave og tarm. Resultatet heraf er, at foderet passerer langsommere igennem grisen, så det befinder sig i tyndtarmen i længere tid. 

Herved får fordøjelsesenzymerne længere tid til at virke, så grisen kan optage flere næringsstoffer.
 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.