Plantecocktail reducerer diarré hos fravænningsgrise

Et dansk forsøg med økologiske grise viser, at foder tilsat hvidløg i kombination med æblerest eller solbær reducerer fravæningsdiarré. Metoden er også relevant for konventionelle grise, vurderer forskerne.

Forskere ved Aarhus Universitet har nu dokumenteret, at foder, tilsat en cocktail af hvidløg kombineret med enten æblepresserest eller solbær, kan reducere fravænningsdiarré hos økologiske smågrise.

Det fortæller ICROFS (Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer) på deres hjemmeside.

Som bekendt er det ikke længere tilladt at anvende medicinsk zinkoxid til smågrise i EU, og der er også et ønske om at reducere brugen af antibiotika.

Hvidløg plus æblerest eller solbær

Aarhus Universitet har i projektet undersøgt, om en cocktail af ​​antibakterielle planter - hvidløg kombineret med enten æblepresserest eller solbær – tilsat foderet kan bidrage til at reducere fravænningsdiarré hos økologiske grise ved at hæmme væksten af kolibakterier i mavetarmkanalen.

Det er i et tidligere projekt vist, at løgarter som ramsløg og hvidløg har et højt indhold af det antibakterielle stof allicin. Stoffet virker hæmmende på kolibakterier både i laboratoriet og i dyrenes mavetarmkanal.

Når pulver af disse løgarter blandes med pulver af f.eks. æble eller solbær, sænkes pH, hvorved man opnår en endnu stærkere antibakteriel effekt.

For at dokumentere den positive effekt af kombinationerne hvidløg-æble eller hvidløg-solbær på smågrise har forskerne gennemført et forsøg med økologiske fravænningsgrise i form af et kontrolleret infektionsforsøg på Forskningscenter Foulum.

Forsøg med plantecocktail i tre uger

I forsøget blev økologiske smågrise fravænnet efter syv uger og eksperimentelt inficeret med E. coli .

Grisene fik foder tilsat tørret hvidløgspulver (3 procent) kombineret med æblepresserestpulver (3 procent) eller solbær (3 procent) i tre uger og blev sammenlignet med inficerede grise, der kun fik kontrolfoder, samt kontrolgrise, der ikke blev inficeret.

Formuleringen som tørret pulver sikrer antibakteriel dækning i hele mave-tarmsystemet, foruden at den er lagerstabil og nem at blande i foderet.

Plantecocktail: Ingen vægttab og fastere gødning

Sammenlignet med ikke-inficerede grise viste forsøget, at grisene, der blev inficeret med E. coli og fodret med kontrolfoder uden plantecocktails, havde vægttab, fik mere diarré og havde øget udskillelse af E. coli i fæces, særlig tydeligt en uge efter infektionen.

Til gengæld viste de inficerede smågrise, der fik foder med plantecocktails, ingen vægttab, havde fastere fæces og et reduceret indhold af E. coli i fæces. De positive resultater blev observeret med begge plantecocktails, altså hvidløg-æble og hvidløg-solbær.

Forsøget bekræfter derfor, at tilsætning af de antibakterielle plantecocktails til smågrisefoder kan være en alternativ metode til forebyggelse af fravænningsdiarré forårsaget af E. coli.

Forsøget er gennemført med økologiske grise og økologiske råvarer, men forskerne vurderer at metoden også er relevant til brug for konventionelle grise.

Plantepulver giver højere diversitet i tarmen

Forskerne har også nærmere undersøgt ændringer i tarmens bakteriesamfund.

Resultaterne viste, at grise inficeret med E. coli havde lavere bakteriediversitet (færre bakteriearter) i tarmen end ikke-inficerede grise, men tilsætning af plantekombinationerne så ud til at modvirke denne ændring.  

De antibakterielle plantepulvere påvirkede bakteriesamfundets sammensætning i forhold til ikke inficerede kontrol grise.

Det er endnu uklart, om denne ændring i bakteriesamfundet har langvarige positive effekter på tarmsundheden hos de pattegrise, der får de antibakterielle plantekombinationer i foderet.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.