Seges før zinkstop: Nogle griseproducenter får en brat opvågning

Udfasning af zink står for døren, Løsningerne er mange, men de koster på bundlinjen, er meldingen fra Niels Kjeldsen, Seges Innovation.

Listen var lang med de erfaringer, som Niels Kjeldsen, chefkonsulent fra Seges Innovation, tirsdag i sidste uge på et Nutrimin-fodringsseminar trak frem som værn mod zinkforbuddet, der træder i kraft 26. juni.

Trods mange dystre udsagn om udfasning af medicinsk zink slog han hurtigt fast, at fravænning uden zink er en mulighed for alle besætninger.

- Der er to budskaber i mit indlæg. Det ene er godt, det andet er skidt. Vi kan godt løse problematikken med fravænningsdiarré uden zink. Det er positivt, det negative er, at det koster nogle penge, sagde han.

Niels Kjeldsen bemærkede samtidig, at der med få dage tilbage med brugen af medicinsk zink bliver en brat opvågnen for de besætninger, der ikke har gjort sig erfaringer med at have fravænningsgrise igennem klimastalden uden medicinsk zink.

Erfaringerne, der er baseret på flere års søgen efter brugbare løsninger, tæller blandt andet øget foderoptag hos pattegrisene.

Men her kan det være svært at gøre en forskel, da erfaringen viser, at grisene først for alvor øger deres foderforbrug efter 22 diedage.

- Det med at tro, man kan påvirke enzymtræningen, tror jeg er en and. Kun ti procent af tørstoffet får grisene fra tørfoderet, resten får de fra somælken. Så der skal meget tørfoder til, før det kan påvirke enzymtræningen, sagde Niels Kjeldsen, der dog slog på vigtigheden af at få grisene til at æde.

Ofte er det nemlig de store grise, der har levet på somælk, der får diarré i klimastalden, fordi de ikke har kastet sig ud i at æde foder.

Niels Kjeldsen så perspektiver i et hollandsk ph.d-studie, der via særlige legeautomater fik grisene til at æde mere.

- Nysgerrighed er nok kodeordet. Der er lavet forsøg med legeautomater, der gør noget, når man piller ved dem. Det gør noget for deres foderoptagelse, bemærkede han.

I samme boldgade foreslog han at variere foderet med store og små piller og at skifte mellem blandinger. Samtidig er grød bedre end tørt foder.

Niels Kjeldsen henviste til et Seges-forsøg, hvor der er afprøvet forskellige proteinniveauer målt op mod tilvækst. Ved at tildele ekstra aminosyrer er der kommet overraskende resultater.

- Når vi øger doseringen af frie aminosyrer, falder diarrébehandlinger stort set 50 procent, uanset hvor vi er på proteinskalaen. Det er nyt, og det er spændende, sagde han.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.