Betalt indhold af Agilia

Svineproducent: ” Sådan har jeg mindsket mit antibiotikaforbrug med 30%”

Svineproducent Kim Kirkeby ved Ryde er lykkes med at sænke dødeligheden hos sine smågrise med 30% og samtidig bruge 30% mindre antibiotika. Læs hvordan i artiklen.

Kim Kirkeby er svineproducent med 350 årssøer og producerer cirka 11.500 smågrise årligt. Han har tidligere haft problemer med fravænning af sine smågrise, hvilket har kostet ham på dødeligheden og antibiotikaforbruget.

”Jeg har haft almindelige fravænningsproblemer som diarre og følgesygdomme deraf. Derudover har vi også døjet med noget mellemøre- og hjernebetændelse, som vi har skullet have bugt med,” fortæller svineproducent Kim Kirkeby.

Hans strategi er at fravænne så store grise som muligt.

”Alle mine tiltag leder op til at skabe større grise ved fravænning. Lige nu er gennemsnitsvægten ved fravænning 6.5 kg, mens jeg gerne vil op på +7 kg.”

Derfor har Kim Kirkeby både investeret i et mælkeanlæg, der kører med stor succes, og senest har han tilføjet en ny proteinkilde til sit foder for at hæve sundheden hos sine smågrise.

Sponsoreret Agilia

Gris drikker af Agilias mælkeanlæg Pump’n’Grow Fresh

Kim Kirkeby har netop genbestilt proteinkilden, Cellpro fra Agilia, da han ser rigtig gode resultater på sine ugentlige registreringer.

”Jeg kan se på mine grise, at vi har en langt lavere diarrefrekvens. Jeg estimerer, at vi har mindsket 30 procent af vores antibiotikabehandlinger i perioden på halvanden måned. Kombinationen med at grisene har mindre diarre, medvirker også til, at vi behandler mindre. Derudover estimerer jeg, at dødeligheden ligeledes er faldet med 30 procent,” fortæller han og fortsætter:

”Det er også derfor jeg har genbestilt produktet – fordi jeg synsmæssigt og på tallene kan se en forskel på mine grise. Selvfølgelig er prisen afgørende for produktet, men i og med, at jeg bruger mindre antibiotika og har færre døde grise er det en god investering.”

Sponsoreret Agilia

Forsøg: Proteinkilde hæver tilvæksten ved helt små grise

Kim Kirkeby mangler stadig at lægge sine tal sammen for at se en stigning i sine fravænningsvægt, men han er optimistisk for resultatet.

Tilbage i sensommeren blev der foretaget et pilotforsøg på en dansk zinkfri besætning med proteinkilden Cellpro, der er udviklet af Agilia, som også står bag andre populære produkter som AlphaSoy og DanMilk.

Forsøget viste, at smågrise på fem kg. blev et halvt kg. tungere, og maverne så bedre ud end hos en anden gruppe grise fodret med et sojaprotein koncentrat.

Kristian Juul Volshøj er Technical Sales Manager hos Agilia og har fulgt det nye produkt gennem en længere periode. Han synes, forsøget viser spændende resultater. Metoden kan ifølge Kristian Juul Volshøj optimere vækst og generel sundhed hos smågrise.

Sponsoreret Agilia

Kristian Juul Volshøj, Technical Sales Manager, Agilia

”Cellpro er effektiv til at binde patogener som e. coli og salmonella, samt generelt at booste immuniteten hos den umodne gris. Især e. coli kan give udfordringer ved små grise. I forsøget ser vi, at de får en gnidningsfri fravænning. Derudover får svineproducenten en sundere gris, der i mindre grad har brug for zink og antibiotika,” fortæller Kristian Juul Volshøj.

Otte gode råd fra eksperten til at sænke brugen af antibiotika

Kristian Juul Volshøj kommer her med konkrete tips til at sænke brugen af antibiotika i sin produktion:

 1. Sigt efter maks. 20 procent protein
  Det er vigtigt at fodret ikke overstiger 20 % protein i starten. Du må gerne bruge mindre, hvilket de nyeste anbefalinger tillader. Alt over 20 % vil øge risikoen for diarre.
 2. Sørg for et højt foderoptag
  Højt foderindtag fra starten er afgørende for udviklingen af en sund tarm. For at opnå dette anbefaler vi, at du kun bruger den bedste kvalitetsproteinkilder, som er højt fordøjeligt protein og lavt ANF.
 3. Brug aldrig sojaskrå
  Undgå at bruge sojaskrå de første 14 dage efter fravænning. Vi anbefaler, at du bruger en sund proteinkilde og kun introducere sojaskrå gradvist efter denne tid.
 4. Kend din mælk
  Der er en kæmpe forskel på diverse mælkeprodukter, som tilbydes på markedet i dag.Nogle indeholder god kvalitet bestående af skummetmælkspulver, og andre indeholder afsukret valle eller i værste fald vegetabilske proteiner. For at opnå de bedste resultater bør du klart vælge et meget velsmagende mælkeprodukt og selv justere laktoseindholdet løbende ift. grisens alder.
 5. Brug rene organiske syrer
  Vi anbefaler, at du bruger minimum 0,5% rene organiske syrer, men fortrækker op til 1% (10 kg pr. ton foder). Organiske syrer kan også være inkluderet i drikkevandet på 0,2%(2 liter pr. 1000 liter vand).
 6. Start træningen af smågrise tidligt
  Smågrise i dette vigtige vækststadium har brug for at lære at optage foder. Start derfor med at tilbyde smågrisefoder imens de er ved soen. Begynd derfor at tilbyde dem foder i en alder af 7-10 dage.
 7. Lav gradvise foderskift
  Når du skifter til nyt foder, eller skifter fra flydende til tørfoder anbefaler vi en løbende overgang på 3-5 dage.
 8. Ekstra fokus på godt management
  Management, generel hygiejne og grisens nærmiljø er mindst lige så vigtigt som foderet du tildeler. Vær sikker på du har 100% styr på disse faktorer før du ændrer på fx. foder.

Lidt om Cellpro
 

Cellpro er en kombination af nøje udvalgte gærstammer og vegetabilsk protein, der i en speciel enzymatisk proces opnår de unikke egenskaber. Nogle af fordelene er; optimal vækst, boost af immunsystemet, en sund tarmudvikling og kvalitetsnæring med højt fordøjeligt protein.

Læs mere om Cellpro her.

Emneord sponsoreret, Agilia, tilvækst, smågrise, dødelighed, antibiotika, protein, CellPro

Betalt indhold af Agilia

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Fra samme annoncør