Udfasningen af medicinsk zink giver også nye muligheder

Når medicinsk zink er ude af foderet, kan skiftet fra blanding et til to foregå på det mest hensigtsmæssige tidspunkt.

Af Tina Sørensen, seniorkonsulent, Seges Innovation

Tidligere har foderskift fra blanding et til to været begrundet i lovgivningen angående brug af medicinsk zink i 14 dage.

Når medicinsk zink er ude af foderet, kan skiftet fra blanding et til to foregå på det mest hensigtsmæssige tidspunkt. Der kan i højere grad tages højde for grisenes størrelse og udfordringer med diarré.

Forskellige fodringsstrategier undersøges i øjeblikket på forsøgsstation Grønhøj og vil efterfølgende blive afprøvet i en produktionsbesætning.

Brug af skåneblandinger

En anden mulighed er brug af særlige ’skåneblandinger’ i kortere kritiske perioder. Mange besætninger op-lever udfordringer med diarré på stort set samme tidspunkt i hvert ugehold. Årsagen kan ikke altid tilskrives tilstedeværelsen af sygdomsfremkaldende bakterier som E.coli.

Det er derfor blevet undersøgt, om brug af en særlig skånsom blanding i meget kort tid kan reducere forekomsten af diarrébehandlinger uden at påvirke tilvæksten.

I det nyeste forsøg blev grisene tildelt en foderblanding med meget lavt proteinindhold, organiske syrer og råvarer med høj fordøjelighed i 6 dage fra dag 3 til 9 efter fravænning. Behandlingsdage mod diarré blev reduceret med 30 procent, uden at tilvæksten blev påvirket.

I efteråret 2022 opstartes endnu et forsøg, hvor et skånefoder skal anvendes i meget kort tid. Skånefoderet vil blandt andet have en grovere formaling, da det også har vist en reducerende effekt på forekomsten af diarré, når det anvendes i hele perioden fra 7-30 kg.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.