Zinkfri fravænning kræver 360 graders gennemgang af soholdet

De fleste soholdere har prøvet at reducere brugen af zink i kortere eller længere tid. Ofte er det gået godt i en periode, men så – pludselig - kommer diarrén, lyder erfaringen fra konsulent.

Af Bjarke Lassesen, svinekonsulent, Velas

Kun tre ud af 10 soholdere forventer at kunne fravænne problemfrit uden brug af zink. Fra juni 21022, skal alle fravænne uden brug af zink.

Erfaringen fra min hverdag er, at de fleste soholdere har prøvet at reducere brugen af zink i kortere eller længere tid. Ofte er det gået godt i en periode, men så – pludselig - kommer diarrén.

Flere oplever, at hvis går det galt, og de er kommet for sent, er holdet svært at rette op.

Enkelte producenter, der selv feder op til slagtning, har oplevet, at reduktionen af zink og en mistimet medicinering, har givet en markant spredning og en del efternølere der desværre følger holdet. Det afholder dem fra at prøve igen.

Kræver 360 graders gennemgang af soholdet

Min oplevelse er derfor, at fravænning uden brug af zink, kræver en 360 graders gennemgang af soholdet.

Udsving i antal søer, der farer fra uge til uge, god hygiejne i farestien, effektiv fodertræning af pattegrisene, forberedelse (rengøring, udtørring, opvarmning) af klimastien, fodervalg og foderstrategi dagene lige efter fravænning, alle er fokusområder, som personalet skal have en plan for, og hjælpe hinanden med at håndterer. 

En vigtig pointe er, at fravænning uden brug af zink, er en kæde af vigtige led, som til sammen giver høj sikkerhed for en problemfri fravænning uden brug af zink.

Og husk: en kæde er aldrig stærkere end det svages led, hvilket mine erfaringer nævnt ovenfor også tydeligt er et tegn på.

Emneord Zinkfri

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.