Zoo får glæde af pølsemagers 50 år gamle familieopskrifter

En håndfuld 50 år gamle opskrifter på at producere pølser giver nu succes på mikropølsemageri, der blandt andet står for det meste af salget i Københavns Zoo.

Danskere elsker at tænde grillen og smide pølser på risten. Ikke mindst i disse hedevarme dage. Men mange har også fået åbnet smagsløgene for kvaliteten af kødet i pølserne. 

Det er i hvert fald erfaringen hos en af de få aktive og selvstændige pølsemagere fra dengang, uddannelsen hed det. Henrik Rasmussen i Kirke Såby ejer Lejre mikropølsemageri.

Han er udlært hos sin far, som stadig kan komme forbi og give sin mening til kende om, hvorvidt sønnen gør det godt nok - og det gør han så.

Der er godt gang i butikken, og faktisk er der arbejde til flere, men det vil Henrik Rasmussen ikke være med til. 

”Jeg siger nej til kunder, hvis der ikke er plads i produktionen”, som han siger.

Selv om danskerne for alvor har fået interesse for fødevarer af ekstra god kvalitet, er det er ikke altid, salget passer med det ønske, forbrugerne har i forhold til de mængder, de køber, er Henrik Rasmussens erfaring.

”Du går ind med hjertet i butikken, men ud med pengepungen” forstået på den måde, at mange har et ønske om et produkt af ekstra god kvalitet, men ved køledisken beslutter nogle alligevel at vælge et billigere produkt, forklarer Henrik Rasmussen.

Manglede gode pølser

Idéen bag Mikro-pølsemageriet opstod, fordi det ikke var muligt at få grillpølser produceret i ordentlig kvalitet til hans grill-catering forretning. 

Henriks kone Jane passer bogholderiet, en chauffør kører varer ud og to deltidsarbejdere pakker varerne. Så er der webshoppen plus pølsesalget i Zoologisk Have i København, hvor firmaet har mere end 90 procent af al salget af pølser. 

”Størsteparten af opskrifterne bygger på gamle principper og har været familiens eje i mere end 50 år”, fortæller Henrik Rasmussen.

Produktionsapparatet er moderne og kan producere op til 70 ton om året. Pølsemageriet er godkendt til at fremstille økologiske fødevarer, og råvarerne fås både fra Friland og lokale producenter i området. 

Kvalitet skal kunne smages

”Råvarerne er de vigtigste. Vi køber udskæringer som f.eks. halssnitter, bove eller yderlår, og vi producerer de pølser, vi selv synes om at spise. Folk kan mene, smagen meget fremtrædende, men det hører sammen med kvalitet”, mener Henrik Rasmussen.

At han har været i lære hos sin far er en stor fordel i dag, for der er altid noget, man kan spørge ind til. 
Bortset fra opskrifter og håndelag er flere ting ændret, blandt andet er alle produktionsmaskinerne skiftet ud. Han er godkendt, som var han en lille detailslagter.

Der er salg fra webshoppen, salg til Coop og Meny, salg i Zoo – så hvorfor så ikke udvide forretningen, når det går strygende?

”Det er svært at finde folk, der er dygtige nok. Sådan er det. Jeg holder mere fri om vinteren, grillsæsonen har det maksimale pres, men jeg kan lide det sådan”, siger Henrik Rasmussen.
 

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle