Øko-kyllingen hakker i det - slagteri giver op

HKScan i Vinderup har mistet troen på at få økonomi i økologiske slagtekyllinger. Seks producenter opsagt fra årsskiftet.

Trods boom i økologien har den multinationale slagteri- og fødevarevirksomhed HKScan i Vinderup med hovedkvarter i Finland nu kastet håndklædet i ringen og opgivet at slagte økologiske kyllinger i Danmark.

Det tidligere Rose Poultry var ellers blandt de første, der satsede på økologiske kyllinger i Danmark, og de har været på markedet siden 2008, mens den anden store aktør, Danpo, ejet af den svenske kødkoncern Scandi Standard, lurepassede frem til 2016.

Men HKScan har nu tabt konkurrencen og interessen. Samtlige seks producenter er opsagt med virkning fra 1. januar 2019.

De står tilbage med tomme huse, men med kompensation for deres tab i det første år.

Håber på ny chance

En af de opsagte producenter er Henrik Christensen, Give, som har produceret økologiske slagtekyllinger siden 2014.

Han har på årsbasis leveret ca. 80.000 øko-kyllinger til HKScans slagteri i Vinderup, men har nu tømt husene.

Opsigelsen kom bag på ham, da producenterne få uger før var blevet forespurgt, om de havde mulighed for at udvide.

»Vi blev da alle overraskede og kede af det, men jeg er blevet godt behandlet af HKScan og har ikke noget at bebrejde dem. De har åbenbart tabt en genforhandling med en stor kunde, som har valgt en anden leverandør. Det korte af det lange er, at hvis man ikke har kunderne, så er man selvfølgelig nødt til at opsige os producenter«.

Henrik Christensen har nu lagt billet ind hos Danpo.

»Jeg tager det stille og roligt og satser på mine andre driftsgene. Men jeg vil gerne i gang igen og har da håb om, at markedet kan bære det på et tidspunkt«.

Hurtig vækst

Ifølge Jette Søholm Petersen, chefkonsulent ved Seges, er udviklingen udtryk for, at væksten i økologiske slagtekyllinger er gået hurtigt i de sidste par år.

»Markedet for økologiske kyllinger er lille og følsomt for pludselige udvidelser af produktionen. I de sidste to år har vi set en voldsom vækst på ca. 50 pct. Så stor en stigning kan et lille marked ikke absorbere«.

Jette Søholm tilføjer, at der med flere slagterier også er kommet en hårdere konkurrence.

»Det ved indkøberne jo godt«.

Hun forventer dog, at væksten vil fortsætte i de kommende år, men på et lavere niveau.

Dyrt produkt

Samtidig er økologiske kyllinger et smertensbarn i den forstand, at de er meget dyre at producere.

De lever længere, vokser langsommere, kræver dobbelt så meget plads pr. kylling inden døre og skal have adgang til det fri. Desuden er de mere varierende i vægt og størrelse end konventionelle kyllinger og dermed besværlige at slagte. Det betyder, at det er et dyrt produkt, forbrugeren i sidste ende står over for ved supermarkedets køledisk.

»Egentlig kan jeg ikke fortænke forbrugerne i, at de vægrer sig ved at betale 130 kr. for en økologisk kylling, når de kan få en konventionel for 30. Jeg ville selv have svært ved at finde 100 kr. ekstra for en kylling frem af tegnebogen«, siger Henrik Christensen.

Faktaboks

De har slagtet de danske øko-kyllinger:

  • 2008: Rose Poultry (nu HKScan) begynder at slagte økokyllinger i Padborg.
  • 2010: Hans Johnsen etablerer Sødam Økofjerkræslagteri i Døstrup. 
  • 2016: Danpo køber Sødam Økofjerkræslagteri.
  • 2017: Mark Rokkedal, Nibe, opfører eget økoslagteri og produktionsanlæg.
  • 2018: Danpo køber 51 pct. af aktierne i Rokkedahl Food (med slagteri).

Kilde: Jette Søholm Petersen, Seges.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle