Økologi og klima på dagsordenen hos Fyns Familielandbrug

Onsdag 16. marts var der generalforsamling i Fyns Familielandbrug med over 50 deltagere. Her fik alle medlemmerne et fint egetræ med hjem, så de kan være med til at støtte den grønne omstilling.

Stemningen var positiv, og debatten var god, efter beretningen fra formand Merete Hjort Pedersen blev læst op af bestyrelsesmedlem, Ib Jensen, pga. en coronaramt formand. Sammen med formandsberetningen fra formanden for Fyns Familielandbrugs Familieudvalg, Lilly Jørgensen, blev der debatteret om bl.a. udvikling af landdistrikterne, og der blev mindet om, at vi skal lære at tænke på en anden måde, når det kommer til produktion af fødevarer. Der er mange munde, der skal mættes. Lilly Jørgensen afgik fra formandsposten efter 20 års hårdt arbejde i Familieudvalget.

På generalforsamlingen var der også fokus på økologerne og på, hvordan man udregner i forhold til at minimere udslippet mht. klimaet. Flere var enige om, at dette er noget, der skal mere styr på, hvad enten man er for eller imod økologien. At økologerne har det godt med ca. 30 pct. fra det konventionelle landbrug, har også sine ulemper, fortalte et medlem. Der er lang vej endnu, før vi kan se den grønne omstilling træde igennem.

Beretningen omfattede også klimadagsordenen, og hvordan det ændrer sig i forhold til, hvordan vi skal forholde os som mennesker. 

- Klimadagsordenen har ligget underdrejet siden aftalen i 2015, men har vi de rigtige løsninger? spurgte formanden. 

- Vi skal klare det sammen og ikke alene.

Debat om afgræsning

Vi er stolte af vores dyr, og vi ser gerne, at de kommer ud på markerne, hvor de kan græsse og hjælpe til bl.a. biodiversiteten og hjælpe til naturpleje i det hele taget. Helst hele året rundt. Et medlem forsikrede, at det er påvist, at på vedvarende græsarealer kan køerne optage mere CO2 og ikke kun det, de udlader selv. Netop afgræsning var et debatpunkt, hvor også bindestalde, som Familielandbruget har slået et slag for, har haft en stor betydning for mange landbedrifter.

Andre punkter som landbrugets produktpriser, vandplaner, BNBO, Landbruget og CO2 udledning, pesticid-planen og CAP-reformens finurlige og ofte svære politiske regler er emner, som Fyns Familielandbrug løbende vil holde medlemmerne orienteret om enten via mail eller møder, så der er fokus på hele regelsættet. Det har stor betydning for den enkelte landmands bedrift.

Genvalg

Formand Merete Hjort Pedersen blev genvalgt som formand, nog der var genvalg i bestyrelsen for både Egon Andresen og Peder Dreyer.

Der var stor ros fra de andre Familielandbrug-foreninger, der var repræsenteret til generalforsamlingen sammen med Landboungdom, Frederik Petersen fra Landboungdomshovedbestyrelse og Formand for Fyns Landboungdomsforening, Anders Lindenskov.

Der var stor opfordring til medlemmerne for at videregive det glædelige budskab af årsregnskabet for Landbrugsrådgivning Syd, hvor de fire ejerforeninger, herunder Fyns Familielandbrug, har valgt at give medlemmerne en gratis rådgivningstime.

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.