Afvanding og natur skal gå hånd i hånd

Vandløb og bedre miljø var nogle af emnerne, da Sydvestjysk Landboforening mandag 15. marts havde virtuel generalforsamling.

Siden 1990 er vejnettet blevet udvidet flere gange - naturligt nok, for der er kommet mange flere biler.

Den samme logik gør sig ikke gældende for vandløb. Siden 1990 er nedbøren steget markant i Danmark – med 100 millimeter om året - uden at det har fået indflydelse på den måde, vandløbene vedligeholdes på.

Den modsætning hæftede formand for Sydvestjysk Landboforening, Niels Laursen, sig ved på foreningens generalforsamling mandag 15. marts.

"Regulativerne er uændrede selvom vi får flere og flere udledninger fra faste arealer, veje og P-pladser, og vi oplever oftere skybrud, ekstremt vejr og storme", sagde Niels Laursen.

Især i Sydvestjylland betyder stormene meget. For storm fra vest har som konsekvens, at sluserne lukkes, og så oversvømmes de marker, der ligger bag digerne.

"Vandløb skal transportere vand væk. Det giver sig selv", understregede Niels Laursen.

"Men mange af de grønne organisationer ser anderledes på det", fortsatte han. 

Alligevel kan afvanding, lystfiskeri og natur sagtens gå hånd i hånd, påpegede formanden for Sydvestjysk Landboforening. Det har Niels Laursen blandt andet oplevet som medlem af Vandrådet, hvor samarbejdet med de grønne organisationer er godt.

Han advarede dog også imod, at risikoen lige nu er, at det hele ender i sumpede områder, hvor rovfisk og pilekrat overtager alt.

"Men vi må ikke give op. Vi skal blive ved at gøre opmærksom på, at vandløbenes nøglefunktion er afvanding", understregede han.

Mangler penge til natur-projekt

Omkring Kongeåen er en række lodsejere klar til multifunktionel jordfordeling af tilbageføring af Kongeåen i det oprindelige løb.

Et stort projekt, der kommer til at gavne miljøet markant. Men pengene mangler!

"Jeg oplever at det er nemmere at få tilskud til et østdansk projekt, hvor der er fokus på drikkevand og skovrejsning. Og det undrer mig, når klima er så aktuelt i samfundsdebatten", sagde Niels Laursen.

Om et stykke tid vil det vise sig, at projektet får støtte fra EU's Life-midler

Dialog er vejen frem

"Hvorfor hører vi så lidt om, hvad I laver?" lød et spørgsmål fra en de 67 stemmeberettigede, der deltog i den virtuelle generalforsamling.

Svaret fra Niels Laursen kom prompte:

"Det er fordi vi mener, at vi kommer længst med dialog. Og man får ikke en god dialog og gode resultater, hvis man først angriber den anden part gennem aviserne. Vi arbejder med kommunerne som gode samarbejdspartnere – det kommer vi længere med, sagde han.

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.