Agrovi-formand: "Tænk hvis vi ikke var her"

"Tænk hvis vi ikke var her?" Med dette retoriske spørgsmål indledte formand Lars Jonsson beretningen ved generalforsamlingen i Nordsjællands Landboforening den 24. marts. Med en hentydning til at landbruget måske tages for givet var indgangsreplikken møntet på landbrugets rolle som hjørnesten i det danske samfund og dækkede naturligvis også over en bekymring for udfaldet af de igangværende landbrugsforhandlinger. 

"Hverdagens bekymringer handler i dag ikke om at få mad på bordet, eller om der er fødevarer nok. Det behøver den almindelige dansker ikke at skænke en tanke. Når man ikke går sulten i seng, har man overskud og energi til at drømme og tænke kreative tanker på andres vegne – det mærker vi - os der står med de praktiske udfordringer og os der ejer produktionsapparatet. Landbruget og følgeindustrien er med sikre forsyningskæder, eksportindtægter og arbejdspladser en hjørnesten i det danske velfærdssamfund", lød det fra formanden. 

Landbrugets rolle og ansvar i den grønne omstilling var naturligvis også en del af beretningen. 

"Fremover skal landbrugsproduktionen i endnu højere grad end i dag sammentænkes med blandt andet klimatiltag, biodiversitet, skovrejsning, rent vandmiljø og friluftsliv. Det bliver vores "licence to operate" og vores overlevelse at samtænke og manøvrere i alle de hensyn", sagde Lars Jonsson og fortsatte:

"Landbruget varetager i dag en vigtig rolle, som landskabs- og naturforvaltere og som producenter af sunde fødevarer til resten af befolkningen. Arbejdspladsen er det åbne land og der er selvsagt brug for jorden til at dyrke den mad, vi senere er mange om at spise. Politik og planlægning skal derfor sikre, at der fortsat er arealer med høj dyrkningsværdi og udviklingsmuligheder for landbruget", lød det.

"Vi skal også huske alle de øvrige aktiviteter og oplevelser, som har sit udspring på landet og som gør lokalområderne attraktive og bidrager til velfærden i samfundet og hos det enkelte menneske. Gårdbutikker, take-away restaranter, besøgsgårde, Spor i Landskabet, bærcafeer, gårdkoncerter, vingårde, møllerier, sansehaver, vikingetræf og mange flere gode initiativer sikrer, at der er liv på landet, at det er dejligt at være dansker og at turisterne har lyst til at rejse hertil", sagde formanden

Bekymringen for om radaren er indstillet korrekt, når det gælder kvælstof og vandplaner var også i fokus.  

"Ved vi nok om alle de faktorer der kan påvirke vandmiljøet? Det er jeg ikke sikker på, derfor skal vi fortsat arbejde på at politikerne får en mere nuanceret og faglig tilgang til årsagerne, sagde Lars Jonsson". 

Om det Grønne Danmarskort er holdningen klar: 

"Det giver ikke mening at udpege højproduktive landbrugsarealer, udpegningerne skal være der, hvor der er størst potentiale for at udvikle naturen. Derfor skal man også være varsom med at præsentere sti- og fredningsforslag, der giver offentligheden adgang til arealer, som ellers lå uforstyrret hen til gavn for fulge og vildt", sagde formanden.

Lokalt glæder formanden sig over den gode dialog med kommunerne og naturstyrelsen, som er resultatet af en lang politisk indsats.     

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.