Klimapartnerskab mellem Vejle Kommune og landbruget vil have fart på den grønne omstilling

Både landmænd og kommune er klar til den grønne omstilling, men ofte spænder jura eller ressourcer ben. Det vil et nyt klimapartnerskab mellem Vejle Kommune, Vejle-Fredericia Landboforening, Jysk Landbrug og Kolding Herreds Landboforening prøve at gøre noget ved.

Pressemeddelelse:

- Jeg er glad for, at vi er kommet godt i gang med konkrete drøftelser, og at parterne så tydeligt har forpligtet sig til at nå resultater, siger Nis Hjort, formand for Vejle-Fredericia Landboforening, der også fungerer som formand for partnerskabets styregruppe.

Klimapartnerskabet underskrev et fælles kommissorium i december 2021 og nedsatte herefter en styregruppe, hvor både kommune og landbrug er repræsenteret.

- Da vi vedtog klimaplanen, vidste vi, at vi kun kan nå vores mål gennem tæt samarbejde med erhvervslivet og med vores borgere. Derfor er dette partnerskab et vigtigt skridt på vejen, siger Søren Peschardt, der er formand for Klima, Natur og Miljøudvalget og en del af partnerskabets styregruppe.

Konkrete tiltag i gang

Hele formålet med partnerskabet er at opnå resultater og løsninger, som ingen af parterne ville kunne opnå alene. Via faglige arbejdsgrupper og involvering af nye interessenter fra andre sektorer håber kommunen og landbruget på, at kunne finde smarte veje til at realisere krav om CO2-reduktion og et klimaneutralt fødevareerhverv i kommunen.
- Vi har allerede nu identificeret emner, hvor vi bedre kan hjælpe tingene på vej i fællesskab, end hvis vi gjorde det hver for sig, siger Nis Hjort.

Konkret har man for eksempel igangsat en analyse, der skal vise, hvor et biogasanlæg potentielt kan placeres. I Vejle Kommune udnyttes i dag kun omkring 12% af det samlede potentiale til el- og varmeproduktion fra husdyrgylle, og det ønsker partnerskabet at ændre.

Findes ikke kun én løsning

Grundlæggende er man i partnerskabet enige om, at der ikke findes én løsning. Der skal både tænkes stort, småt og i bredden for at få fart på den grønne omstilling.

-  Der skal arbejdes med mange områder og både med små og store omstillinger og  projekter, der går på tværs af hele værdikæden og afprøver nye teknologier og produkter, eller udforsker sammenhængen med andre sektorer og cirkulær økonomi, siger Søren Peschardt.

Af de større omstillinger er der generel promovering og finansiering af lavbundsprojekter og skovrejsning, som partnerskabet ønsker at fremme, mens Vejle-Fredericia Landboforening snart lancerer en innovationskonkurrence om udplantning af ålegræs, hvor kommunen har medfinansieret præmiesummen på 100.000 kroner. 

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.