Landboformand: Hotspot analyser er et vigtigt virkemiddel

Vejle-Fredericia Landboforening venter spændt på, hvad hotspot analyserne, man har foretaget i Vejle det seneste års tid og nu analyserer på, kan fortælle.

 

Vandmiljøet og Vejle Fjord var et centralt emne i formand for Vejle-Fredericia Landboforening, Nis Hjorts, beretning på foreningens generalforsamling i Vejle 19. marts, hvor 100 medlemmer og samarbejdspartnere var mødt op.

- Forventningen er, at analyserne kan sige, hvilke arealer, der giver den største mulighed for at reducere næringsstofudledningen til vandmiljøet i stedet for at udtage i blinde, når det gælder lavbundsområder, som man hidtil har gjort. På den måde har vi større mulighed for at reducere næringsstofudledningen, sagde formanden, der opfordrede medlemmerne til at få gang i de kollektive virkemidler som minivådområder. De medvirker til at reducere udledningerne af næringsstoffer til vandmiljøet.

Ved at etablere for eksempel minivådområder kan landmændene holde kravet til efterafgrøder nede.

- Vi skal have endnu flere i gang med de kollektive virkemidler, og foreningen vil invitere jer til møder, hvor I kan høre mere om processen. Et minivådområder går direkte ind i ESG-regnskabet, og det koster ikke noget at etablere dem, sagde Nis Hjort til tilhørerne.

Under debatten blev der efterlyst en større gulerod til de lodsejere, der etablerer minivådområder.

Projekt Sund Vejle Fjord 2.0 blev også omtalt, og Nis Hjort efterlyste i sin beretning flere aktive interessenter.

- Det er mærkeligt, at Vejle Havn eller Vejle Spildevand ikke er med til at tage hånd om miljøet og den økologiske tilstand.

Tro på fremtid i dansk landbrug

Et andet emne i beretningen var, at der skal skabes en tro på, at der er en fremtid i dansk landbrug. I disse år er der stor stigning til landbrugsskolerne.

- Vi ser heldigvis, at mange unge ser en fordel i at arbejde med natur og dyr. Og det er vigtigt, at vi tager de unge ind i vores bedrifter, men vi skal også se på, hvordan vi bevarer de unge i vores erhverv. Der er mange penge i at have en attraktiv arbejdsplads, hvor unge trives, og vi skal måske i højere grad stille krav til de læremestre, vi har, så vi skaber endnu bedre arbejdspladser. At kunne finde dygtig arbejdskraft giver god økonomi, et godt omdømme, point i ESG-regnskabet, og så er det sund fornuft at gøre landbruget til en attraktiv arbejdsplads, sagde Nis Hjort.

Kristian Juul Jensen og Jeanette Adamsen blev valgt ind i bestyrelsen.

Der blev uddelt legater fra gårdejer Niels Otto Smith-Hansens Fond til Ellen Louise Grauslund, Anders Mølgaard Christensen, Magnus Adamsen, Kristian Buhl Knudsen, Johanne Buhl Knudsen og Rebekka Hundevad Grønkjær.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.