Landbrugsformand: Ny vurdering af ejendomme får voldsomme konsekvenser for små landbrug

Nye ejendomsvurderinger rammer særligt små landbrug med færre dyr.

Fra 11. april får omkring 25.000 ejere af mindre landejendomme brev i e-boks om, at deres ejendom måske skal være ejerbolig, og dermed får ejendomsskatten en voldsom stigning.

Formand for Østjydsk Familielandbrug Niels Jørgen Thomsen kritiserer processen, som Vurderingsstyrelsen i Skat netop har sat i gang, fordi særligt små landbrug med færre antal dyr rammes hårdt.

- Det er ret alvorligt, det her. Vi er i Familielandbruget klar til at tage kampen op, lyder det fra formanden i en pressemeddelelse.

Ejendomme på op til 15 hektar vil komme under Vurderingsstyrelsens lup. Har man eksempelvis under 20 køer eller mindre end 150 høns, og dyrker man ikke højværdi-afgrøder, så falder hammeren. 

Har man et særligt stort hus, kan det dog overrule, at der er omdrift, og så falder hammeren også.

Vil tage det op med Fødevareministeren

- Det er en gammel ordning, vi kører på i dag, og det er helt fair at forny den, men man rammer bare meget forkert her, siger Niels Jørgen Thomsen.

- Har man for eksempel 10 køer og gerne vil lave naturpleje, og måske vil sælge fra sin gårdbutik, så bliver man ramt hårdt. Det giver slet ikke mening, da det vil dræbe rigtig mange små deltids- og hobbylandbrug, og jeg vil tage det op med Fødevareministeren på et møde her efter påske, siger Niels Jørgen Thomsen.

Fristen på de 15 dage vil formanden tage op med Fødevareministeren.

Når man modtager brevet i e-boks har man 15 dage til at svare. Det er for eksempel muligt at udsætte omvurderingen til man sælger sin ejendom. Men det kan også blive et hårdt økonomisk scenarie til den tid.

- Man skal altså have taget en beslutning eller have en plan klar på bare 15 dage, og det er jo næsten det samme som at man ikke bliver hørt, siger Niels Jørgen Thomsen.

Svært for nye at starte noget op

Den nye vurdering vil også gøre det svært for nye folk at starte op.

- Hvis man for eksempel vil starte med fem kalve og forsøge at bygge noget op, så bliver det rigtig svært. Man køber heller ikke lige to ekstra hektar hos naboen, for det kommer man til at betale helt vildt for, siger landbrugsformanden.

For at hjælpe medlemmerne, arrangerede Østjydsk Familielandbrug et informationsmøde mandag aften, hvor 115 deltagere mødte op med mange forskellige bekymringer og spørgsmål.

- Vi hørte et eksempel om en ejendom på 5,8 hektar, som vil stige fra 2.700 til 35.600 kroner i grundskyld, og det er jo voldsomt, lyder det fra Niels Jørgen Thomsen.

- Vi har også et yngre par i foreningen, som har købt ejendom på fem hektar, og som lige er ved at udvide, og de er nu fanget godt og grundigt økonomisk, fortæller han.

Også hesteejendomme, hvor man kun dyrker græs, bliver ramt hårdt. Hvis man avler, kan man dog kategoriseres som erhvervsejendom, men det vil også blive dyrere.

Man ser på boligens størrelse, antal kvadratmeter på udbygninger, antal dyr, maskiner, om der er lager, og meget mere. 

- Det er jo de store flotte hesteejendomme, man vil efter med det her, og så kaldes det omfordeling. Men der er ikke nogen, det bliver billigere for, konstaterer Niels Jørgen Thomsen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.