Mejeriformand: Danskerne mangler viden om malkekøer

En ny undersøgelse viser, at danskernes forestillinger om malkekøer ikke stemmer helt overens med virkeligheden. Derfor glæder formanden for Mejeriforeningen sig til Åbent Landbrug den 17. september, som han ser som en mulighed for fremvise den moderne mælkeproduktion.

Danskernes forestillinger om malkekøer er på flere områder ikke helt i overensstemmelse med virkeligheden. For eksempel tror 35 procent af danskere, at de fleste køer står i bindestald, på trods af at det kun gælder for tre procent af køerne

Det skriver Mejeriforeningen i en pressemedelelse, hvor de præsenterer en undersøgelse, de har fået udarbejdet af Norstat. 

Undersøgelsen viser også, at næsten halvdelen af alle danskere tror, at der er flere malkekøer i dag end for 30 år siden. Men også her er det omvendte faktisk tilfældet. Antallet af malkekøer er over de seneste tre årtier faldet fra cirka 712.000 malkekøer, til at der i dag er omkring 553.000 malkekøer. Samtidig giver køerne mere mælk i dag, end dengang.

Mejeriforeningens formand, Steen Nørgaard Madsen, er selv mælkeproducent, og det glæder ham, at der over hele landet er mulighed for at forbrugerne søndag 17. september kan komme på besøg på landet. I alt 37 gårde, der leverer mælk til et af mejerierne Arla, Them, Øllingegaard og Mammen, byder velkommen til Åbent Landbrug.

- Jeg håber, at rigtigt mange vil tage imod invitationen, og jeg er meget glad for, at så mange gårde over hele landet er med. Vi har i landbruget en opgave i at vise vores gårde frem og forklare, hvordan vi arbejder i en moderne mælkeproduktion, som er et stor cirkulært kredsløb med koen i centrum. Det vidste vi nok godt, men undersøgelsen understreger bare behovet, siger Steen Nørgaard Madsen.

Hvad kan en malkeko?

Undersøgelsen viser også, at mange danskere ikke er klar over, at malkekoen bidrager med meget mere end mælk. Godt og vel hver tredje dansker tror således, at malkekøer kun benyttes til produktion af mælk, men når koen slagtes, bliver den til oksekød. Cirka 80 % af det danske kalve- og oksekød er udledt af mælkeproduktionen.

Malkekoens skind bruges til en række formål fra sko til møbler, og øvrige dele fra koen bruges blandt andet i kredsløbet omkring biogasproduktion, som bliver til el og varme. Mens koen lever, bruges dens gødning som næringsstoffer på markerne, i stedet for kunstgødning.

Undersøgelsen giver således stof til eftertanke hos formanden for Mejeriforeningen:

- Den siger mig, at vi skal blive ved med at fortælle og vise, hvordan vi arbejder på gårdene i Danmark, og hvordan malkekoen indgår i et cirkulært kredsløb, hvor mælken ganske vist er den primære produktion, men hvor nærmest intet går til spilde, siger Steen Nørgaard Madsen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.