Unge får nye idéer i erfagrupper: Men det kræver noget af de unge selv

Unge skal kunne spejle sig i hinanden, når de er en del af erfagrupper, lyder det fra rådgiver.

- De kan altså holde en fest. Sådan siger Kasper Holm Kristensen, planteavlsrådgiver i Velas, som i mere end et årti har drevet en erfagruppe for unge, engagerede landmænd fra planteavlsbedrifter, hvor hovedparten af jobbet er i marken.

Det skriver Velas i en pressemeddelelse.

For ham er en af de vigtigste årsager til at melde sig i en erfagruppe nemlig, at man får udvidet sin omgangskreds både professionelt og privat. 

- Ved at deltage i erfagrupper kommer de unge medarbejdere ud og møder ligesindede. Samtidig får de en masse fagligt ud af det, fordi det giver et forum for, at de kan stille de spørgsmål, som de måske ikke oplever, at der er plads til i hverdagen, siger Kasper Holm Kristensen.

I en travl hverdag ude på bedrifterne er det måske ikke altid ligetil for unge medarbejdere at finde det rette tidspunkt at stille store og små spørgsmål. Der kan erfagrupperne fungere som en slags ”helle”. 

- Fagligt skal de unge have det ud af det, at de kan tillade sig at stille spørgsmål. ”Hvorfor harver jeg i den her dybde? Kan vi ikke gøre det bedre på det her og det her område?” Den slags får de mulighed for at lufte over for hinanden, og ved at de bliver bekræftet i, at flere unge går med samme undren eller bekymring, bliver det nemmere for den enkelte at stille spørgsmålet hjemme på bedriften, siger Kasper Holm Kristensen. 

Fordi erfagrupperne er afhængige af, at de unge tør dele usikkerheder og tvivlsspørgsmål, og at de vil dele ud af deres egne erfaringer, har Kasper Holm Kristensen bedst erfaring med, når deltagerne har nogenlunde fælles fodslag. 

- Jo mere engagerede deltagerne er i både gruppen og deres daglige arbejde, jo mere kan de få ud af erfagrupperne. Lige børn leger bedst i den sammenhæng, fordi de gerne skal kunne spejle sig i hinanden og hinandens udfordringer og løsninger, siger Kasper Holm Kristensen. 
Glade medarbejdere

For når deltagerne i erfagrupperne engagerer sig, kan de få rigtig meget ud af de timer, som de tilbringer sammen – hvad enten det er til en julefrokost eller til et fagligt møde. 

- Når de snakker med andre unge – uanset om det er i formel eller uformel sammenhæng – kan de få inspiration, som de kan tage med hjem til ejendommen. Det kan være, at de kan få en idé, som de af deres leder kan få lov at prøve derhjemme i en enkelt mark, og det kan give de unge medarbejdere oplevelsen af, at hvis de viser engagement og initiativ, så bliver det også belønnet ved, at de får muligheden for at prøve nye ting af hjemme på bedriften, siger Kasper Holm Kristensen. 

For landmanden kan det netop være en af årsagerne til at lade de unge medarbejdere deltage i erfagrupper målrettet unge. 

- Opstart af en ny medarbejder er enormt dyrt, så kan man øge tilfredsheden hos sine unge medarbejdere, så de får lyst til at blive, kan der være rigtig mange penge og tid at spare for landmanden, siger Kasper Holm Kristensen. 

Hvis du sidder med en idé til en erfagruppe, eller har lyst til at deltage i én, kan Velas hjælpe dig til den rette løsning, og derfor tøver Kasper Holm Kristensen heller ikke med at opfordre unge til at række ud. 

- Vi vil altid gerne have flere deltagere i vores erfagrupper, så flere landbrugere kan få glæde af at sparre med hinanden og blive en del af et fællesskab, siger han. 

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.