Naboer skal også kunne mærke vindmøller snurre i baglommen

Vindmøller kan gøre Go-gris endnu mere økonomisk og energimæssigt bæredygtig.

Når virksomheden Go-gris, der er kåret som Fremtidens Landmand i kategorien bæredygtighed selv ser på fremtiden, står der energi indprentet med store bogstaver.

Go-gris har tidligere søgt tilladelse til vindmøller, men de blev skudt ned. Nu har tiderne ændret sig, og energiproduktion vil med stor sandsynlighed blive en del af fremtiden for Fremtidens Landmand i kategorien bæredygtighed.

Virksomheden lægger vægt på at være bæredygtig både i forhold til økonomi, miljø og klima samt det sociale, og vindmøller kan tælle med på flere af disse områder.

- Vi passer godt ind i de offentlige planer. Horsens er en såkaldt grøn kommune, der skal producere mere vedvarende energi, siger en af de tre indehavere, Martin Mogensen.

- Vi bor tæt på E45, hvor der bygges og bygges, så der er brug for energi, og ved motorvejen giver det nok ikke så meget mening at klage over støj fra vindmøller, supplerer Jonas Würtz også indehaver.

På lidt længere sigt kan det muligvis blive til tre store vindmøller. Moderne griseproduktion med masser af teknologi til luftrensning, gyllekøling, ventilation med mere, bruger også masser af strøm, har Go-gris erfaret. Ud over at blive selvforsynende med energi på bedriften ville det bidrage til grisenes bæredygtighed, hvis de leverede strøm til slagteriet.

Samtidig er det vigtigt at naboerne inddrages. Det er der regler om, men også fornuft i, mener de.

- Hvis vi vil have vindmøller i området, skal naboerne også kunne mærke dem snurre i baglommen, siger Jonas Würtz.

Fremtidens Landmand

  • Med det årlige initiativ FremtidensLandmand ønsker vi at inspirere ved hylde nogle af de mange landmænd rundt om i landet, som tænker i nye, stærke forretningsmodeller og som arbejder målrettet med bæredygtighed, teknologi og/eller afsætning.
  • Vi følger de tre vindere af FremtidensLandmand løbende et år efter kåringen.
  • FremtidensLandmand er sponsoreret af Bridgestone, Jyske Bank, SAGRO, Yara og Agromek.

 

Hvordan modellen skal være, står ikke klart endnu, men det kunne være, at en tredjedel blev solgt på anparter sådan, at de nærmeste naboer fik størst mulighed for at købe.

De forestiller sig også, at en procentdel af overskuddet skal gå i en kasse, hvor lokale organisationer kan tilgodeses.

- Så kan de lokale sportsforeninger søge tilskud til trøjer og lignende, så rigtig mange får glæde af møllerne, siger Martin Mogensen.

Solceller er ikke inde i overvejelserne.

- Vi er glade for at dyrke jorden. Vindmøller giver strøm året rundt og inddrager ikke meget jord, tilføjer han.

Emneord

Fremtidens Landmand