Virus i raps stjæler 30 procent udbytte

Forbud mod brug af neonikotinoid-bejdsemidler i vinterraps har øget forekomst af virus. Limagrain har resistente sorter.

Danske landmænd har i flere år hørt om Turnip Yellow Virus, som hidtil er forkortet TuYV. Men nu har sygdommen fået et dansk navn: Rapsrødsotvirus.

Rapsrødsotvirus overføres med ferskenbladlus i efteråret og optræder derfor særligt i milde efterår og på lune lokaliteter.

»Virusset ses som rødfarvninger på rapsbladene og kan derfor let forveksles med mangel på næringsstoffer eller strukturskader. I angrebne afgrøder kan man få udbyttetab på op til 30 procent,« siger Wolfgang Lüders, produkt manager hos Limagrain.

Han tilføjer, at angreb af rapsrødsotvirus er blevet mere almindelige i Tyskland, efter det ikke længere er tilladt at bejdse udsæden med neonikotinoider. Bejdesmidlerne har nemlig en vis effekt over for ferskenbladlus i efteråret.

Resistente hybridsorter

Tilbage i 1990 startede Limagrain forædling af sorter, som er resistente over for rapsrødsotvirus. Det har ifølge Wolfgang Lüders været afgørende for, at Limagrain nu er den eneste rapsforædler, der har resistente sorter.

»I år er første år, de tyske landmænd dyrker resistente hybridrapssorter. Vi har haft begrænsede mængder udsæd til rådighed. Derfor er der tale om knap 400 hektar. Men til næste år udvides arealet,« siger Wolfgang Lüders.

I Danmark bliver der også mulighed for at købe begrænsede mængder af den resistente sort, Architect.

Faktaboks

Rapsrødsotvirus

  • Medfører en rødfarvning af bladene.
  • Overføres af ferskenbladlus.
  • Kan forveksles med næringsstofmangel og traktose.
  • Kan koste et udbyttetab på op til 30 procent.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.