Betalt indhold af Landbrug & Fødevarer

Det vælter ind med børn, som gerne vil vide hvor maden kommer fra

Det vælter ind med skoleelever, som gerne vil vide, hvor maden kommer fra. Mads Sørensen er en af de mange landmænd, der er en del af Skoletjenesten, og som åbner deres gård for skoleklasser.

Landbrug & Fødevarers Skoletjeneste tilbyder gårdbesøg, som et supplement til den almindelige undervisning, og mere end 25.000 skolebørn besøger årligt de flere end 300 landmænd, der er en del af ordningen. Én af de mange værtslandmænd er mælkeproducent Mads Sørensen, der bor på Kærgård ved Løkken.

”Selvom vi bor ude på landet, så er der rigtig mange af skolebørnene, som aldrig har været ude og se en ko før. Så jeg er sikker på, at jeg er med til at flytte nogle holdninger”, fortæller Mads Sørensen, der har været en del af Skoletjenesten, lige så længe som han kan huske.

Hele formålet med Skoletjenesten er, at flere børn og unge, lige fra børnehaveklasse til ungdomsuddannelse, får mere viden om landbrugs- og fødevareerhvervet. Over 300 landmænd fordelt over hele landet åbner flere gange årligt deres stalddøre for mere end 25.000 børn. Og de oplever kun, at interessen bliver større.

Billede: Mads Sørensen fra Løkken og en skoleklasse på rundvisning

Ida Binderup, der er projektleder i Skoletjenesten, oplever, at det vælter ind med bookinger. ”Jeg tror, mange har savnet at komme ud og mærke noget rigtig sanselig og god undervisning, så det vælter ind med elever, der gerne vil ud at opleve, hvor maden kommer fra”, fortæller hun.

”Dét, vi gør i Skoletjenesten, er at sørge for, at lærerne kan finde landmændene, og at de kan finde gode materialer, som de kan bruge til at lave et helt undervisningsforløb om landbrug, teknologi, fremtidens fødevarer, dyrevelfærd eller hvad det nu er for et tema, de har”, siger Ida Binderup.

Som vært handler det ikke kun om at vise eleverne, hvor maden kommer fra. For Mads Sørensen handler det i lige så høj grad om den accept, det giver for erhvervet i lokalsamfundet.

”Vi oplever tit, at når vi kommer kørende med traktoren igennem byen, så står børnene og hilser og vinker. Det er jo en del af det, at man bliver kendt i lokalsamfundet. Jeg håber også, at det giver lidt accept af vores erhverv. Vi spreder sommetider gylle, og det kan godt være, at gyllen lugter lidt mindre, hvis de har været ude og se, hvordan vi har det herude”, siger Mads.

Faktaboks

Landbrug & Fødevarers skoletjeneste

25.000+ elever er på gårdbesøg hvert skoleår.

Landsdækkende tilbud til elever fra 0. klasse til og med de studieforberedende ungdomsuddannelser

Online Gårdbesøg blev udviklet som supplement og brugt under Covid19-nedlukning. Dette tilbud fortsætter, så alle skoler har nem adgang til dialog med en landmand, uanset hvor de bor.

Se hvilke af dine kolleger der er aktive værter og følg besøgsaktiviteten på skole.lf.dk. Hvis du kender en lærer, så del gerne adressen med vedkommende.

Ordningen er gratis for skoler. Landmanden får 500 kr. + moms pr klasse han/hun har besøg af.

Med til et gårdbesøg hører gratis undervisningsmaterialer som bliver leveret til skolen i god tid inden besøget. Hvilke klassesæt klassen får, afhænger af klassetrin og produktion på det landbrug de skal besøge.

Ordningen hvor landbrug og skoleverden samarbejder har eksisteret i mere end 45 år

Emneord

sponsoreret , Landbrug & Fødevarer , Skoletjenesten , skoleklasser , gårdbesøg , værtslandmand

Forsiden lige nu