Hvidkløveren er markens rugbrødsmotor

120 hektar hvidkløver til frø sikrer kvælstof og biodiversitet på bedriften.

Normalt ville hvidkløverfrøene være høstet for længst, men i år forholder det sig anderledes hos Mejnerts. Grundet tørken i juni var der ikke basis for at høste marken, og så tog Kasper Mejnertsen en drastisk beslutning.

- Vi slog marken af, så den kunne starte forfra, og derfor bliver hvidkløverfrømarken noget af det sidste, vi høster i år, siger han.

Det er forhåbentlig om et par uger, sidst i august. Resultatet bliver, som det ser ud, bedre, end hvis marken var høstet i juni, men med kortere dage, bliver der færre gode høsttimer.

Vigtig af de vigtigste afgrøder

Heldigvis har vækstbetingelserne jo været gode siden marken blev ’nulstillet’. De hvide blomsterhoveder er begyndt at blive brune, og i enkelte planter kan man godt nulre lidt frø ud, men de er nu overvejende stadigvæk for våde.

- Hvidkløveren er en af vores vigtigste afgrøder, for det er den, som er rugbrødsmotoren i vores økologiske planteavl. Den, som henter kvælstof og den, som bidrager med biodiversitet, siger han.

Ud over de honningbier, der lige nu summer rundt og suger den sidste nektar, er afgrøden så meget anderledes end kornafgrøder og kartofler, at den holder gang i et kredsløb med en masse insekter, mener han.

God frøegn

Vestsjælland er heldigvis set med Kasper Mejnertsens øjne en god egn at dyrke frø. Uden hvidkløver ville det være svært at finde en god kvælstofsamlende afgrøde, der samtidig giver et afkast.

De har kontrakt med to frøfirmaer, dels DSV, dels det tyske frøfirma Feldsaaten Freudenberger.

- De må have hørt, at vi var gode til at dyrke økologiske hvidkløverfrø, siden de kontaktede os, siger han.

Emneord

Fremtidens Landmand