Den grønne omstilling er et samfundsproblem – ikke et landbrugsproblem

Lavbundsjorde og grøn omstilling var nogen af de emner der blev debatteret, da Landboforeningen Kronjylland holdt generalforsamling mandag 7. juni.  

Smukke landskaber, mejetærskere på marken, landmænd og deres familier. Der var helt stille, da en perlerække af fotos strøg hen over det store lærred akkompagneret af et stille stykke musik. 

Det var slutningen på formand Christian Jensens beretning på Landboforeningen Kronjyllands generalforsamling mandag den 7. juni, hvor godt 80 medlemmer var mødt op. 

"Vi skal væres stolte af det, vi laver. Vi gør det rigtig godt. Landbrugsudspillet, der startede som en atombombe, var kun en vejsidebombe, men hvor ender det? Lige nu er det stilhed før storm. Jeg håber ikke, det kommer til at blæse for meget", sagde Christian Jensen, inden rækken af fotos indtog lærredet.

Vi skal udtage lavbundsjord

I landbrugsudspillet lægger regeringen op til, at der skal udtages 88.500 hektar lavbundsjord, som både bidrager til biodiversitet, mindre udvaskning af kvælstof og lavere udledning af drivhusgasser. Det var et af emnerne, formanden havde på dagsordenen i sin beretning. 

"I Randers Kommune er der 6000 hektar lavbundsjord og i Favrskov Kommune er der 1200 hektar. I skal vænne jer til, at vi ikke skal dyrke al den jord i fremtiden. Det er et komplekst emne, som ikke bare handler om at sætte det hele under vand", sagde formanden. 

Friske penge skal i spil

Under debatten blev der også spurgt ind til udtagning af lavbundsjord.  

"Udtagning af jord og biodiversitet. Der er mange facetter i spil. Mange af os har arealer, der godt kan bruges til andet, da de ikke er så velegnede til at drive landbrug på længere. Vi har en fælles målsætning og enighed med Danmarks Naturfredningsforening. Nu strander det på, hvem der skal betale gildet. Hvordan kommer vi videre", spurgte Carl Chr. Kirketerp?

"Der skal friske og nye penge ind i landbrugsforhandlingerne, og paletten skal være meget bredere. Der er ingen af os, der er modstandere af hverken et bedre klima eller større biodiversitet, men den grønne omstilling er et samfundsproblem - ikke et landbrugsproblem. Vi skal selvfølgelig også blive ved med at flytte os. Hvis man kan putte 20 pct. linser og ærter i frikadellefarsen, uden det kan smages, hvorfor så ikke gøre det? Det handler om at gribe de muligheder, der er. Selvfølgelig skal vi med på beatet – og selvfølgelig skal der friske penge på bordet, for at vi kan komme videre", understregede Christian Jensen.

Valg til bestyrelsen 

På generalforsamlingen blev Christian Therkildsen, Christian Højgaard Weigelt, Morten Schnack og Theo Van Diepen genvalgt til bestyrelsen. Carl Johan Schultz fortsætter som suppleant. 

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.