Kun plads til solcelle-anlæg få steder i landet
Danmarks behov for solenergi ser ud til at være opfyldt i 2025. Men særligt i landområderne omkring de store byer som Århus, Odense og København er der behov for mere grøn energi fra solen. Lodsejere, der er interesseret i at opsætte solceller i de områder, skal derfor gøre noget nu.

Der er behov for at producere mere grøn el i Midtjylland, Sønderjylland, på Fyn og i Nordsjælland. Altså omkring de store byer som Århus, Odense og København.

Men alle andre steder i landet er behovet dækket.

"Det skyldes, at man ser på forholdet mellem strømproduktionen og behovet, og det er kun i de nævnte områder, at der stadig er behov, fordi der ikke produceres nok strøm", siger Jacob Frey Hansen, der er ekspert indenfor solcelle-området og virksomhedsrådgiver i Agri Nord.

Behovet alle andre steder er dækket af vindmøller eller anden vedvarende energi, for eksempel planlagte solcelleanlæg.

Det viser nye tal i en rapport, som EnergiNet har lavet. EnergiNet styrer det overordnede el-net i Danmark.

Vestkysten har taget fra

Den jyske vestkyst og Vendsyssel er godt dækket ind med el fra grøn produktion. Og det er ikke overraskende, vurderer rådgiveren.

"Det er helt naturligt, fordi man typisk har placeret projekterne dér, hvor der er få mennesker og god plads med langt til naboerne", siger Jacob Frey Hansen.

Problemet er så bare, at hvor der er mange mennesker er behovet langt større, men det er knap så nemt at finde egnede arealer til anlæggene.

Skæv fordeling

El-produktionen er altså skævt fordelt, og det giver udfordringer med at få strømmen frem til dem, der har brug for den.

Men det betyder også, at der bliver behov for flere solcelleanlæg i netop de områder.

"Det er samfundsøkonomisk dyrt at flytte strøm over store afstande. Der skal etableres højspændingskabler, så jeg vil mene, at det er nødvendigt at etablere anlæg de steder, der ikke er så godt dækket, simpelthen fordi det er billigere", siger Jacob Frey Hansen.

Kommunen bestemmer

Ét spørgsmål er, hvor der er plads i el-nettet til flere solceller. Et andet er, hvordan kommunen forholder sig til i planlægningen af kommende solcelleparker.

Viborg Kommune er eksempelvis netop nu ved at planlægge, hvor meget solenergi man vil tillade og hvilke kriterier, der skal gælde for projekterne. Ifølge EnergiNets rapport vil Viborg være underforsynet med grøn el i 2025.

"Det er med andre ord nu, man skal være aktiv, hvis man har jord i den kommune og overvejer at opstille solceller", siger Jacob Frey Hansen.

Der er rigtig mange kommuner, der netop nu arbejder på mulighederne for at etablere anlæg. Udover Viborg er for eksempel Holbæk Kommune også i gang med planlægningen.

Lodsejere skal på banen nu

Der er altså stadig få steder i lande, hvor der er muligheder for, at der bliver et behov for mere el fra solceller.

Hvis lodsejerne vil være med, skal de på banen nu.

"Er du jordejer i Nordsjælland, i Sønderjylland, på Fyn eller i Midtjylland, og er du interesseret i at høre mere om mulighederne med solceller, så er det nu du skal være aktiv", siger Jacob Frey Hansen.

Han har arbejdet med solceller og solcelleparker i flere år og har haft berøring med cirka 60 solcelleprojekter rundt omkring i Danmark.

"Processen bliver bedst, hvis man starter med at finde en sparringspartner og dernæst tager kontakt til ét af de cirka 10 aktive solcelleselskaber i Danmark for at få lavet en kontrakt", siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.