Ole Elbæk genvalgt som formand: BNBO er en politisk beslutning

Der var fyldt op til generalforsamlingen i Østdansk Landboforening den 29. marts.

Inden bestyrelsesformand Ole Elbæk begyndte sin beretning om foreningens forgangne år, rettede han talen mod Putins invasion af Ukraine og krigens ulykkelige konsekvenser.

- Jeg tror slet ikke, vi kan forestille os hvilke konsekvenser denne krig vil få for den fremtidige udvikling af vores samfund. Indtil 24. februar var der kommet godt gang væksten i USA og Europa, med en begyndende inflation og dermed også begyndende rentestigning. Rentestigningen er foreløbigt sat på standby i hvert fald i Europa, sagde han og fortsatte: 

- Der er flere store politiske områder, som har fyldt meget det forgangne år, og som vi fortsat arbejder med. Et af dem er CAP-reformen. Den er ikke vedtaget endnu, men nogle af de ændringer der er lagt op til kan stadig ændres, men det er nok nogle småjusteringer. Jeg vil på det kraftigste råde jer til at få en snak med jeres plantekonsulent omkring, hvilke muligheder der er netop for jeres bedrift.

 - Vi har i Østdansk Landboforening arbejdet meget med BNBO. De borenære beskyttelsesområder. Vi er gået ind i processen med en positiv indstilling til, at den lovgivning der er, skal man også prøve at leve op til. 

- Det faglige grundlag, mener jeg, er noget tvivlsomt, men er der gennem tiden lavet mange politiske aftaler, der ikke altid er fagligt funderet. Det ligner denne beslutning - en ren politisk beslutning. Og med den meget løse formulering om, »at kommunerne bør og kan være med til at facilitere processen«, er der ikke kommet rigtig gang i aftalerne mellem vandværker og lodsejere. Derfor tror jeg, det bliver vanskeligt at få lavet samtlige aftaler inden udgangen af 2022, som loven foreskriver, lød det fra formanden. 

Østdansk Landboforening har afholdt møder med de fire kommuner, som de har størst berøringsflade med: Næstved, Vordingborg, Faxe og Stevns. 

- Jeg tror, det var med til at sætte lidt skub i processen. Kommunerne har siden holdt møder med vandværker og lodsejere, hvor vi også var inviteret. Stor tak til kommunerne fordi de inddrager os i processen, sagde formanden. 

I skal have stor tak

- Siden sidste generalforsamling har huset været præget af nedlukninger grundet Corona. Specielt efteråret og vinteren har været udfordret. Omicron fik også sit tag i rigtig mange medarbejdere her i årets første tre måneder, og har selvfølgelig medført en del sygdom, sagde Ole Elbæk og fortsatte:

- Trods denne ubudne gæst – har alle medarbejdere klaret hjemmearbejdet med stor flexibilitet og gå-på-mod – det skal I have stor tak for. Tak til alle vores samarbejdspartnere, banker, kreditforeninger og kommuner. Også en stor tak til Danish Agro for samarbejdet ikke mindst i forsøgsmarken. Tak til vores direktør Kim Kuhlmann og til bestyrelsen for den gode og konstruktive måde I arbejder på, lød det fra formanden. 

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.