Vi skal stå sammen om de kollektive virkemidler

Nordsjællands Landboforening holdt generalforsamling 20. marts.

Budskabet fra formand Lars Jonsson er, at der skal findes konstruktive og lokale løsninger som vi alle kan se os i.

- Vi står overfor at skulle udtage arealer i forhold til klima-, miljø- og biodiversitetskrav. Der skal selvfølgeligt være nogle muligheder, som understøtter de udtagninger. Kollektive virkemidler kan bringe os i mål uden for dyrkningsfladen.

Sådan lød det onsdag aften fra formand Lars Jonsson, da Nordsjællands Landboforening holdt generalforsamling på Skævinge Kro for 140 engagerede medlemmer, der skabte en levende debat.

Klimaafgift og vandmiljø

- Vi må ikke sætte os på hænderne, vi skal fortsætte med at se og udnytte mulighederne, som vi har gjort det i generationer. Nu står vi i en tid, hvor der er kamp om arealerne, og hvor vi ser ind i, at landbrugsjorden skal dyrkes på en anden måde, end vi gør det i dag. Landbruget har leveret grønne løsninger i årevis, og det kan vi fortsat, sagde Lars Jonsson.

Et af de store emner var naturligvis debatten om en klimaafgift. Formanden udtrykte klart og tydeligt, at landbruget ikke mener at en afgift er den rigtige løsning.

- Landbrugets egen 2030-plan indeholder en lang række virkemidler, men kun få har fundet vej til ekspertgruppens anbefalinger. Det er skuffende og bekymrende, at der kun fremlægges økonomiske modeller, som begrænser og ikke udvikler landbruget, sagde Lars Jonsson.

Han henviste blandt andet til, at virkemidler om dyrkningspraksis, teknologi og fodertilsætning er udeladt af Svarer-udvalget. Nu sætter formanden sin lid til, at trepartsforhandlingerne fører til fornuftige anbefalinger, der udvikler og ikke begrænser landbruget.

Kystvandråd og vandmiljøet

Efter debatten om klimaafgift fortsatte dagsordenen med temaer som vandområdeplaner, reduktionskrav og betydningen for det nordlige Sjælland, som er hårdt ramt. Og dernæst kystvandråd og landbrugets muligheder for at være med til at forbedre vandmiljøet.

- Både lokalt her i Nordsjælland og i Landbrugspolitisk Forum arbejder vi for, at de andre interessenter omkring fjordene kan samles omkring en lokal tilgang til løsninger på udfordringerne. Et bredt samarbejde kan gøre en stor forskel for miljø og klima, sagde Lars Jonsson og forsatte så med de lokale udfordringer med bævere.

- Det er på tide, at vi tager et opgør: er det vandløbsregulativet eller bæveren, der bestemmer, sagde han.

Tror på fremtiden

På trods af udfordringer med både klimaafgift, ejendomsvurderinger og bævere, lagde foreningens formand vægt på, at han grundlæggende ser positivt på fremtiden og mulighederne for landbruget i Nordsjælland. Han takkede også medlemmerne for opbakningen.

- Vi har brug for hinanden, vi har brug for en stærk politisk organisation, vi har brug for sammenholdet, lød det.

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Fra samme forening