DLF arbejder på naturligt våben mod insekter

DLF-Trifolium vil bruge stoffet Lolin til at gøre planterne mere robuste over for tørke, stankelsbenslarver og gåsebillelarver.

Stankelsbenslarver og gåsebillelarver er en trussel mod de danske græsmarker.

Nu vil DLF-Trifolium samarbejde med forskere fra Aarhus Universitet om at udvikle sorter af plæne- og fodergræsplanter, der er naturligt beskyttet mod angreb.

"Hvis det lykkes os at udvikle disse rodbeskyttede græssorter, vil det være en markant styrkelse af markedspositionen for danske græssorter og øge indtjeningen for danske frøavlere og DLF-Trifolium. Samtidig vil forbruget af pesticider reduceres," siger projektets leder seniorforsker Birte Boelt fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet.

Det er naturligt forekommende endofytiske svampe, som frøvirksomheden og forskerne vil bruge. Disse svampe lever i symbiose med græs og bor inde i planterne, hvor de producerer en række stoffer uden at skade værtsplanten.

Projektets partnere er især interesserede i stoffet lolin, som er et af de stoffer, som endofytiske svampe i græsarten engsvingel producerer.

Lolin gør græsplanten mere robust og modstandsdygtig over for insekter. Lolin virker afskrækkende over for skadedyr, men er ufarlig for pattedyr og kan også gøre græsplanten mere tørkeresistent.

Det treårige projekt er et samarbejde mellem Aarhus Universitet og frøproducenten DLF-TRIFOLIUM og er bevilget 3,7 mio. kr. fra Grøn Udviklings- og Demonstrationsprojekt under NaturErhvervstyrelsen.

Faktaboks

Det første skridt i projektet bliver at indsamle et udvalg af engsvingelplanter med endofytter og screene endofytterne for deres produktion af lolin. Dernæst vil de endofytter, som har den højeste produktion af lolin, blive udvalgt og podet i moderne kvalitetssorter af rajsvingel og almindelig rajgræs.

I de næste faser af projektet vil disse rodbeskyttede græsplanter blive testet. I første omgang bliver de undersøgt i væksthus og klimakammer for, hvor meget lolin, de producerer, hvilke vækstforhold for planterne, der øger produktionen af lolin, samt hvordan endofytterne udvikler sig i planterne. Forskerne vil også undersøge, hvorvidt de lolinproducerence endofytter øger græsplanternes tørketolerance.

Til sidst skal græsset stå sin prøve mod de rodgnavende insekter. Disse insekter bliver indsamlet og sat sammen med rajgræs og rajsvingel i laboratoriet. Effekten på insekterne af græsplanter med og uden lolinproducerende endofytter bliver sammenlignet. Rodbeskyttede græsplanter vil også blive plantet ud på udvalgte golfbaner, der har aktuelle problemer med gåsebillelarver. Det sker i samarbejde med Dansk Golf Union (DGU), som også deltager i projektet. Det følgende forår vil planternes robusthed mod angreb af larverne blive registreret.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.