Betalt indhold af Bayer Crop Science

Ekspert: En effektiv fanebladssprøjtning sikrer dig mod udbyttetab til septoria

Fanebladssprøjtningen er den absolut vigtigste sprøjtning i din svampestrategi og er afgørende, hvis du vil sikre dig mod udbyttetab. Men hvorfor er sprøjtningen så vigtig, og hvordan sammensætter du en optimal behandling?

Planteavlere landet over er i disse dage i fuld gang med den første sprøjtning – men hvis du virkelig vil sætte effektivt ind overfor svampesygdomme og maksimere udbyttet ved behandling, er det den vigtige fanebladssprøjtning, du skal se frem mod.

Fanebladssprøjtningen er den vigtigste af alle svampesprøjtninger, da du herved opnår op til 50% af det totale nettomerudbytte ved svampebekæmpelse. Sprøjtningen er specielt vigtig, fordi den beskytter din hvede mod den altødelæggende og udbytteskadende sygdom septoria.

Septoria er den mest tabsvoldene svampesygdom i hvede, der år efter år vender tilbage og plager de danske marker. Sygdommen giver typisk et udbyttetab på 5-20% eller mere, hvis den står ubehandlet hen. Den spredes ved regnplask fra de nederster blade og er meget svær at behandle, når den først får sit tag i marken.

Det er derfor vigtigt, at du er klar til at forebygge de septoria-angreb, der snart vil indfinde sig i de danske vinterhvede-marker.

Septoria i hvede


Den optimale strategi

Men hvordan sammensætter du den mest optimale strategi for fanebladssprøjtningen? Og hvornår skal du behandle?

Ivan Kloster fra Bayer anbefaler, at du starter sprøjtningen i hvedens stadie 39-45, når fanebladet er helt fremme.

”Det er vigtigt, at fanebladet er vokset helt ud, inden du behandler. Ellers bliver resten af bladet blot ramt af septoria, når det kommer frem. Man skal være klar fra omkring den 20. maj til 1. juni – omkring 17-20 dage efter den første svampesprøjtning” udtaler Ivan Kloster.

Ivan anbefaler desuden, at du i fanebladssprøjtningen anvender Propulse - markedets nyeste SDHI-middel, som indeholder aktivstoffet fluopyram, der gør det til markedets mest effektive middel mod septoria.* Udover den gode effekt mod septoria beskytter Propulse også din hvede mod angreb af hvedebladplet, som kan være et problem i vinterhvede dyrket i det pløjefri system med vinterhvede som forfrugt.

Ligeledes yder Propulse også beskyttelse mod angreb af meldug, og hvis du tilsætter Folicur Xpert eller Comet Pro dækker det også mod gulrust.

For optimal effekt anbefales det, at du anvender 0,5-0,7 l/ha Propulse blandet med enten 0,25 l/ha Folicur Xpert eller 0,2 l/ha Comet Pro. Dyrker du en hvedesort som for eksempel Kalmar eller Sheriff, der er mindre modtagelig overfor septoria, anbefaler vi, at du stadigvæk behandler forebyggende – blot med nedsat dosering.

Vær klar til at køre ud med fanebladssprøjtningen, så snart fanebladet er helt fremme – på den måde kan du effektivt sikre dig mod udbyttetab til septoria i vinterhveden.

 

Comet Pro® BASF

*Oversigt over landsforsøg 2017 side 76, 2 forsøg med 27% angreb af septoria. Behandlet med 0,3 Proline Xpert i stadie 32. Behandlet i st. 37-39 og st. 55-61. Uddrag

Emneord Bayer Crop Science, sponsoreret, septoria, hvede, fanebladssprøjtning

Betalt indhold af Bayer Crop Science

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.