Ytteborg går med i klimakampen - og sår direkte

Den vestjyske forsøgsstation Ytteborg har i mange år pløjet al jord. Men nu lægges noget fast om til pløjefrit, hvori der nu er sået hvede direkte med fire såmaskiner.

Forsøgsstationen Ytteborg går med i klimakampen og lægger en del af det 30 hektar store forsøgsareal om til et pløjefrit system. Det sker, for at de fremover kan lave forsøg i de pløjefrie systemer.

Ytteborgs premiere på No-till var i mandags, hvor interesserede kunne se fire forskellige såmaskiner så hvede direkte.

»Vi havde afbud fra Horsch’s Avatar, så disse fire var med: John Deere 750A, Weaving GD drill, Virkar Dymamic og Väderstad Rapid, siger planterådgiver Birgit Vestergaard, Sagro.

Der står mange Väderstad Rapid såmaskiner rundt omkring, og den er taget med for at se, om man kan komme i gang uden store omkostninger ved at bruge bestående grej.

»No-till debuten foregik i rapsstub i halvtungt såbed efter meget regn den seneste måned - og med stubbe og snittet halm til at udfordre. Og der var visuelle forskelle på kvaliteten af såning, både mht. placering af kerner og forstyrrelse af overfladen«, siger Ytteborgs forsøgsleder Morten Krupa.

Forskel på maskinerne

»Det virkede umiddelbart til, at Weaving lavede det bedste arbejde. Den har et vinklet såskær, der løfter jorden og lægger kernen ind under, så den placeres i sort jord. Det giver en meget ensartet kerneplacering med fuld jordkontakt. Den var også den maskine, der rodede mindst i jorden. Og efterlod den mindst berørte overflade, så der kommer mindre ukrudt«, siger han.

John Deere 750A har en enkelt skive, der skærer en sårille og placerer kernerne i bunden.

»John Deere efterlod jordens overflade næsten lige så urørt som Weaving. Men var udfordret i forhold til at holde tryk nok på og få kernerne langt nok i jorden. Og den trak lidt halmrester ned i sårillen, så jordkontakten var ikke optimal«, fortæller Morten Krupa.

Virkar Dynamic såmaskinen har en rillet skive, der roder mere op i jorden. Og en grubetand, der skærer rillen ren, så kernerne får jordkontakt.

»Virkar efterlod en mere rodet jordoverflade end de øvrige. Og det giver en større ukrudtsfremspiring«.

Väderstad Rapid er fast i ophænget og følger ikke markens konturer som de tre andre, som er individuelt ophængt.

»Väderstad Rapid er egentlig ikke beregnet til No-till. Men kunne godt placere kernerne ensartet og med jordkontakt og lukkede rillerne pænt med trykrullen. Men den kræver en helt jævn mark«, siger han.

Faktaboks

Fordele No-till 
koncept:

  • Mere biologisk aktivitet i jorden i form af bl.a. regnorme.
  • Bedre afdrænende effekt i jorden.
  • Større maskinkapacitet.
  • Sparede arbejds- og maskinomkostninger.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.