»Jeg er ikke i tvivl om, at vi har en maskine med meget høj kapacitet«

I et marked præget af Grimme har den første Ropa kartoffeloptager i Danmark overstået sin sæson hos midtjysk kartoffelavler.

Der findes næppe mange landmænd, som selv tager kartofler op, der ikke har en rød maskine stående i maskinhuset. Således præger Grimme i høj grad markedet i Danmark for kartoffeludstyr - et marked, som Maskinpartner A/S med afdelinger i Billund og Vejle gerne vil have en bid af.

Med en nyudviklet kartoffeloptager fra Ropa vil Maskinpartner blande sig i markedet. Og det med en maskine, der ligger godt målt på kapaciteten.

I et års tid har Maskinpartner forhandlet kartoffeloptagere fra Ropa, og for nylig kunne Erik Hermansen, ansvarlig for Ropa, gøre status efter en sæson med den første maskine i drift i Danmark.

»Der er ingen tvivl om, at vi har en maskine med en høj kapacitet, navnligt når vi snakker industrikartofler«, fortæller Erik Hermansen.

Den to-rækkede Keiler II er solgt til en landmand i det midtjyske. Her har den taget små 200 ha. kartofler op med hastighedheder omkring ni kilometer i timen. Den har også været på 12, men ikke under syv kilometer i timen, tilføjer maskinens faste chauffør.

Renser med fire pigbånd

Ropa er mest kendt for sit speciale i roeoptagere. Men tilbage i 2012 købte Ropa WM Kartoffeltechnik og bebudede, at man ville udvikle og starte en produktion af kartoffeloptagere. I 2015 var testversionen klar, og året efter gik serieproduktionen i gang.

»Kendetegnet for maskinen er, at alle dele er hydraulisk trukket. Den har fire pigbånd, hvilket giver os et stort renseareal og dermed maskinens høje kapacitet«, mener Erik Hermansen.

Som chauffør kan man justere alle fire bånd uafhængigt af hinanden fra terminalen i traktorens kabine, og via terminalen kan man også sætte seks programmer op med seks forskellige indstillinger af maskinen.

»Jeg har programmeret nogle af dem, som jeg bruger, hvis jeg kommer til et blødt område i marken. Så er det hurtigt at vælge en ny indstilling af jordens beskaffenhed«, siger Mariusz Warynski, der kører med optageren til dagligt.

Ingen prisbasker

Keiler II-optageren har en otte ton tank, har styring på begge trykruller og har som standard 850/50 R30.5 hjul.

Den holder sig under tre meter i bredden under transport, fordi akslen kan skydes ud og ind hydraulisk. Og så kan platformen køre op og ned hydraulisk, så den kan tilpasses i højde til personerne ved sortérbordet.

»Den har en række funktioner og en vis portion udstyr, som gør, at det ikke er en optager, der sælges på prisen«, erkender Erik Hermansen, der tilføjer, at maskinen ligger nogenlunde på linje med den tyske konkurrent.

På dette års Agritechnica viste Ropa i øvrigt en udgave af Keiler II med hydraulisk træk på akslen. Det bliver efter alt at dømme klar til salg i 2018.

Faktaboks

Ropa kartoffeloptager

  • Ropa fremstiller to modeller af kartoffeloptagere: En enkelt-rækket og en to-rækket. Begge bugserede.
  • Import og salg: I Danmark har Johs. Mertz A/S importen af Ropa. Maskinpartner er forhandler af Ropa, primært kartoffeloptagere.
  • Ropa: Er mest kendt for produktion af selvkørende roeoptagere samt rense/læssemaskiner til samme afgrøde.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.