Danmarks mest almindelige traktormærke er Massey Ferguson

Den har ikke været den mest indregistrerede traktor i mange år, men der kører stadig mange MFer rundt på danske marker og ejendomme.

I salgsstatistikkerne har Massey Ferguson igennem mange år ofte ligget et stykke efter New Holland og John Deere.

Men det danske traktormarked er stadig – og vil i mange år frem være - præget af mærket.

Det er nemlig det mærke med flest indregistrerede traktorer med 13.386 traktorer i Danmark skarpt forfulgt af John Deere lige efter og New Holland som en klar nr. tre.

Det viser en opgørelse, som Motorstyrelsen har lavet for LandbrugsAvisen over landets indregistrerede traktorer.

Gårdejer Gustav Rabølle Knudsen fra Simmerbølle på Langeland er en af de mange tusinde MF-ejere i Danmark. Han har aldrig prøvet at køre andet end Massey Ferguson på sine egne jorder og sværger fortsat til traktormærket på sin gård, hvor godt ti traktorer af mærket klarer arbejdet.

»Det har været MF hos os, lige siden min farfar købte den første traktor. Vi har altid været glade ved dem. De er pålidelige og driftssikre traktorer. Men jeg tror, at man er meget farvet af det, som man er vokset op med. Man er måske svær at rokke«, siger han selverkendende og oplyser, at han har prøvet at køre med John Deere, Case IH og Fendt på andre arbejdspladser.

»Det er også lækre traktorer. Men det, man er vokset op med, det hænger fast, kunne jeg også se på landbrugsskolen. Vi ser ikke så mange, som skifter mærke, men det kan godt være, at nye generationer er mere tilbøjelige til at skifte«, siger han, uden at han selv overvejer at skifte mærke i flokken, der starter med en gammel grå Ferguson TE 20 fra 1948 og slutter med en nyere MF 7726 fra 2016.

»Nej, vi er absolut glade for MF. Vi får en super service, og når man har traktorer, der har kørt 10.000 til 12.000 timer, så bliver man bekræftet i, at det er det rigtige«, siger han.

Kom ind fra UK

Traktorentusiast og fast skribent om traktorhistorie hos LandbrugsMediernes traktormagasin TraktorTech, Jens Jørgen Pedersen, forklarer, at Massey Fergusons grundlag for positionen er historisk betinget af en god position hos bl.a. de bilforhandlere, der i traktorernes ’unge dage’ i Danmark også fik landbrugstraktorerne ind i butikken.

»Det hele startede i mellemkrigsårene, hvor traktorforhandlerne også tit var bilforhandlere og havde kendskab til forbrændingsmotorer. Derudover var der smedeværksteder, hvor ejeren eller nogle ansatte havde erfaring i at reparere og vedligeholde stationærmotorer. Denne struktur var gældende op til ca. 1970, hvor specialforretninger til landbrugsmateriel dukkede op i stor stil«, siger han og nævner også, at Massey Ferugsons mangeårige produktion i England sammenholdt med handelsaftaler mellem Danmark og England førte til en naturlig import.

»Ferguson var simpel, velkonstrueret og med en god hydraulisk lift med vægtoverføring. Den var snild at køre med og let at bruge og meget pålidelig, selv om der var flere ret mærkværdige konstruktionsdetaljer. MF-modellerne havde nogenlunde samme egenskaber, selv om der med de større modeller kom transmissionsproblemer og andre skavanker til«, siger han.

New Holland har de seneste ti år fået indregistreret flest traktorer i Danmark foran John Deere og Case IH. Grundlaget for det blå traktormærkes position blev lagt i Ford-tiden.

Slår man tallene for Ford, Fiat og New Holland sammen, hopper mærkerne også op på en samlet førsteplads med over 19.000 traktorer.

Faktaboks

Danmarks største 
traktormærker:

  1. Massey Ferguson 13.386
  2. John Deere 13.138
  3. New Holland 8.331
  4. Ford 6.984
  5. International 4.070
  6. Fiat 4.060
  7. Case 4.036
  8. Fendt 3.808
  9. Valtra 3.250
  10. Case IH 3.042
  11. Deutz-Fahr 3.021
  12. Valmet 2.493
  13. Claas 1.491
  14. Deutz 1.426
  15. BM-Volvo 1.023
Kilde: Opgørelse over indregistrerede traktorer i Danmark, Motorstyrelsen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.