Den køres med særlig sporvidde og skal gøre os klogere på gylle

I samarbejde med en række private leverandører har forsøgsstation bygget en helt ny gylleudlægger, der skal bruges i forsøg.

Gylle er ikke bare gylle, og interessen for at undersøge forskellige slags gylles indvirkning på planterne er stigende.

Det er en del af baggrunden for, at Ytteborg Forsøg i Hjerm nu har udviklet en helt ny gylleudlægger, der skal bruges til forsøg. Ytteborg Forsøg ejes af SAGRO, Vestjysk og Lemvigegnens Landboforening.

»Vi ville have en gylleudlægger med en sporvidde på tre meter. På den måde undgår vi problemer med jordtrykning i forsøgsarealerne«, fortæller drifts- og administrationschef Morten Krupa. Det er ham, der sammen med især Gøma i Viborg og Herborg Maskinforretning har stået for opbygningen af den specielle udlægger.

»Det har været fedt at arbejde sammen med GØMA om udviklingen. De er ekstremt professionelle, er vant til at arbejde med gylle og har virkelig engageret sig i projektet«, siger Morten Krupa. Først i november begyndte konstruktionen, der blev taget i brug midt i marts.

Centrum i gylleudlæggeren er en John Deere R 6145, der bygges om til tre meters sporvidde. Men både foran og bagpå er den udstyret, så man meget hurtigt kan skifte i både den måde, gyllen bringes ud på, og hvilken type gylle man bringer ud.

Meget præcis

Opbygningen af maskinen betyder, at gyllen bringes ekstremt præcist ud. GPS-styring sikrer en nøjagtighed på to centimeter og fortrængerpumpen er langt mere præcis end en flowmåler. Samtidig er den hurtigere til at sikre fuld tildeling, forklarer Morten Krupa. Det sparer tid og areal i forsøgene.

Selve gyllebeholderen er en tank, der er hængt op på den bageste lift. Placeringen skyldes de råd, som Herborg Maskinforretning kom med.

»Jeg ville have den foran, men de overbeviste mig om, at bagakslen langt bedre kan holde til belastningen, og at det er godt med udsyn fremad til redskaberne«, lyder erkendelsen.

Gyllen fra tanken bag på traktoren kan dirigeres bagud til slæbeskæret eller slangebommen og fremad til græsnedfælderen, sortjordsnedfælderen eller nedfælderen til rækkenedfældning.

»Minimum tre af redskaberne sidder der hele tiden, hvilket betyder, at vi ikke så ofte skal skifte redskab«, fortæller Morten Krupa.

Et syreN anlæg med 60 l svovlsyre til forsuring er monteret på den ene side af gylletanken. På den anden side sidder beholdere til additiver og nitrifikationshæmmer. Tilsætningen af disse sker gennem en Danfoil injektionspumpe.

Faktaboks

  • Netop i de her dage har en helt ny gylleudlægger set dagens lys. Du skal dog ikke regne med et kommercielt gennembrud og teknik, du selv kan købe i morgen. Til gengæld kan maskinen frembringe værdifuld viden om gyllekørslen - og så er der gjort nogle interessante overvejelser om den mest hensigtsmæssige teknik under opbygningen. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.