Flere går efter præcision-spreder

Erfaringerne med præcisionsgødskning viser, at det fjerner lejesæd i kilerne og mindsker forbruget af handelsgødning.

Hos Bredal er der stor efterspørgsel på moderne GPS-styrede gødningsspredere, både på eksportmarkederne, men også på det danske marked.

»Her i foråret skal vi levere en del af de store bugserede F10-gødningsspredere til store danske landbrug. De har præcisions- og gradueret tildeling af handelsgødningen og er udstyret med sektionskontrol til kilespredning og kantspredning«, siger Jacob Bangsgaard, der er ansvarlig for salget i Danmark.

Det er specielt kilespredning, skelspredning og automatisk start/stop på foragerne, som kunderne er interesseret i, fordi det reducerer problemer med lejesæd, men også sparer gødning.

»Men landmændene er også interesserede i, om det nu også kan betale sig«, siger Jacob Bangsgaard, der som eksempel nævner et svensk gods, nemlig Övedskloster Gods, der ligger i nærheden af Sjøbo i Skåne. De anskaffede en Bredal F10 gødningsspreder med vejeceller og sektionskontrol, som erstatning for den gamle gødningsspreder.

»Det var vigtigt at få en mere præcis placering af gødningen, så vi ønskede en spreder, der er fremtidssikret med sektionsstyring og kan arbejde med gradueret præcisionsspredning, bl.a. fordi vi kommer til at avle mere græsfrø«, siger Lars Bäksted, forvalter på Övedskloster.

På godset dyrkes 1.600 ha med planteavl, herunder sukkerroer, vinterraps, vinter- og vårhvede og frøgræs.

Erfaringerne er gode. Den ny gødningsspreder blev anskaffet i 2017 og har nu kørt i to sæsoner. Den har spredt gødning på et areal svarende til 6.400 ha – omkring 400 ton gødning spredes årligt med Bredal-sprederen.

Ifølge Lars Bäksted regner de i snit med en besparelse på 7,5 pct., svarende til godt 30 ton handelsgødning eller 90.000 svenske kroner. Dertil kommer, at det er slut med afgrødetab grundet lejesæd i kilerne, og at gødningsforbruget er reduceret med fem pct. i forbindelse med spredning af gødning ved yderkanterne.

Bredal-sprederen har en spredebredde på 36 meter, og sektionskontrollen har 12 trin, således at spredebredden kan reduceres for hver tre meter. Bredal anvender Isobus-styret sektionskontrol, der er en universel standard, og her tilsluttes den en Damman/Müller terminal, der var i traktoren.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.