Forsvar for de liftophængte

Bugserede såmaskiner vinder frem, men der er ingen grund til at dømme de liftophængte ude, mener Seges-konsulent.

De bugserede kombisåmaskiner har vundet frem mange steder i de senere år, og stor tankkapacitet og muligheden for gødningsplacering er blandt de gode argumenter. Men for mange vil en liftophængt maskine være et glimrende alternativ.

»De bugserede maskiner er tunge. Sammenlignet med et liftophængt såsæt kan vægten let være det dobbelte, og det er, før tanken er fyldt op. Den liftophængte såmaskine kræver mindre plads og er nemmere at manøvrere rundt med på små og ukurrante marker. På trods af, at tankindholdet ofte er mindre, vil det være muligt at holde en kapacitet, der er tæt på den samme som for den bugserede maskine«, siger konsulent i markteknik hos Seges, Kasper Stougård, der tilføjer, at management er afgørende – at man får kørt såsæden ud i marken, så opfyldningen kan ske i forageren.

»Mange går fra fire til seks meters arbejdsbredde på såmaskinerne, men jeg mener ikke, man skal undervurdere kapaciteten i en firemeters maskine. Det er værd at overveje, før man investerer mange penge i overflødig kapacitet«, siger konsulenten.

På lettere jord vil en simpel kombisåmaskine med en tandharve med planerplanke og pakkevalse og evt. monteret med skivesåskær kunne levere et godt såarbejde. Det er en maskine, der er relativt billig at købe og også en simpel maskine, billig at vedligeholde og med lavt trækkraftbehov.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.