Kreative kunder udfordrer Robotti med nye opgaver

Det multifunktionelle koncept bag Robotti får landmændene til at finde masser af nye opgaver til den danske robot.

Når vi sammenligner os med andre robot-koncepter, kan vi se, at den bagvedliggende analyse og det produkt, analysen har mundet ud i, ikke er skudt helt ved siden af. Vi har nu en platform, der kan køre med mange forskellige redskaber«.

Sådan lyder det fra Hans Christian Carstensen, product director hos AgroIntelli, om Robotti, som siden 2017-2018 har eksisteret som forskellige prototyper på en selvkørende redskabsbærer.

I denne sæson er 15 Robotti indsat i kommerciel drift forskellige steder i det europæiske landbrug og løser et hav af opgaver på vidt forskellige bedrifter og bedriftsstørrelser. Som regel bliver den købt til at så og derefter rense i den såede afgrøde, men ofte får den nye opgaver.

»Robotti er rigtig god til at så og til at rense, men kundernes opfindsomhed er langt større end det. Når de ser, at den kører, og at den gør det, de beder den, kommer idéerne. Det er en stor styrke i salgsprocessen, og det er spændende for os at få de forskellige perspektiver på anvendelsen«, uddyber han.

Multifunktionel maskine

Hans Christian Carstensen ser derfor et stort marked, når det gælder rutineopgaver og arbejdsintensive opgaver.

Ud over at så og rense bruger kunderne Robottien til at lave lettere jordarbejde, lægge kartofler, båndsprøjte med en specialbygget Danfoil-sprøjte, slå rullegræs og udføre overvågnings- og dokumentationsopgaver under arbejdet med forskellige sensorer og kameraer.

»Bortset fra tung jordbearbejdning ser vi ikke umiddelbart begrænsninger for, hvilke opgaver Robotti kan løse. Egenvægten på 3.000 kg sætter en grænse for vægtoverføringen i forhold til de tunge opgaver, men resten er blot et spørgsmål om ruteplanlægning og valg af redskab«, forklarer han.

Derved skiller Robotti sig markant ud fra sine konkurrenter, som er meget specialiserede og som hovedregel kun kan udføre én operation og dermed kun løse én opgave.

»Med en multifunktionel maskine er det lettere for os at passe ind i en landmands businesscase, fordi den minder om den løsning, han har i forvejen, nemlig en traktor og forskellige redskaber«, forklarer han.

LÆS MERE

Du kan læse meget mere om Robotti i det store tema i teknikmagasinet TraktorTech, som netop er udkommet.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.